Irački parlament zabranio Baas partiju!

Foto: Getty images

Irački parlament je, u subotu, zvanično usvojio zakon o zabrani Baas partije, i bilo kakvih političkih aktivnosti njenih simpatizera širom zemlje.1

Irački poslanici tvrde da je zabrana ove partije Sadama Huseina očekivana, kada se uzmu u obzir zločini koje je bivši predsednik počinio protiv naroda Iraka.

“Zabrana Baas partije je veliki uspeh za naciju i porodice palih boraca u Iraku, jer je ova partija počinila najviše zločina,” kada je bila na vlasti, izjavio je irački premijer Hajder Al-Abadi u čestitci narodu Iraka.

Abadi je dodao: “Zločini ove partije se nastavljaju u saradnji sa teroristima, i njihova dela su rezultirala velikim brojem žrtava”,2 misleći na to što se oružane grupe Baas partije bore protiv vlade iz Bagdada zajedno sa Islamskom državom.

Baas partija je već ranije zabranjena u junu 2003. od strane Privremenog organa međunarodne koalicije na čelu sa SAD,  nakon svrgavanja Sadama Huseina. Tada su pripadnici ove partije raspušteni iz vlade, a preko 50.000 pripadnika iračke vojske je otpušteno, i smatra se da su mnogi od njih oformili oružane grupe koje su se suprotstavljale američkoj okupaciji, među kojima je i bivša Al-Kaida u Iraku pod vođstvom Abu Musab al-Zargavija.3

Nakon čistke pod palicom Amerikanaca, nova iračka vlada je pokrenula sopstvenu čistku 2008. godine, u novom programu “debaasifikacije”, prema kojem ni bivši nižerazredni funkcioneri Baas partije, nisu mogli služiti u novoj vladi.

Današnju Baas partiju u Iraku predvodi Ibrahim Izet al-Duri, potpredsednik komande iračkog revolucionarnog saveta tokom vladavine Sadama Huseina, a njegova oružana grupa, poznatija kao Nakšibendi, operiše u iračkoj al-Anbar provinciji.4

Novi zakon navodi da će “svako ko bude uhvaćen da primenjuje politiku Baas partije biti osuđen na zatvorsku kaznu u trajanju od najmanje 10 godina, dok onima za koje se dokaže da su sarađivali sa članovima ove organizacije, sleduje doživotna zatvorska kazna.”

Ovom uredbom su obuhvaćene i druge političke organizacije sa “sličnim porukama”, i one koje ne pretenduju na dolazak na vlast “mirnim putem”.

 

Liked it? Take a second to support Aleksandar Pekic on Patreon!

Become a patron at Patreon!


  1.  https://www.alaraby.co.uk/english/news/2016/7/31/iraq-passes-bill-banning-the-baath-party?utm_source=facebook&utm_medium=sf  

  2.  http://rudaw.net/english/middleeast/iraq/300720162  

  3.  https://theintercept.com/2015/06/03/isis-forces-exbaathist-saddam-loyalists/  

  4.  http://english.alarabiya.net/en/perspective/analysis/2015/08/21/Where-is-Iraq-s-Baath-party-today-.html  

Ostavite komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.