Bolivija otvara prvu antiimperijalističku vojnu školu

Antiimperialismo_caracasBolivijski predsednik Evo Morales otvorio je u sredu novu regionalnu vojno-odbrambenu školu–nešto poput antiškole američkog kontinenta–koja će nuditi kurseve na širok spektar tema sa ciljem da se suprotstavi imperijalističkom prisustvu SAD-a u zemljama u razvoju, a uključuje kurs Teorije imperijalizma, Geopolitike prirodnih resurasa i Bolivijske društvene strukture.

Nova škola koja će se nalaziti u gradu Santa Kruz u istočnoj Boliviji, a koja će biti nazvana po bivšem predsedniku Huan Hose Toresu, imaće početni upis od 100 polaznika. Morales, socijalista i prvi bolivijski predsednik domorodačkog porekla, oštar je kritičar imperijalizma SAD-a u Južnoj Americi kao i u ostatku sveta.

„Carstva”, rekao je on na ceremoniji u sredu, „ispoljavaju kulturni rasizam jer ne veruju u suverenost naroda”.

Bolivijska vojna akademija ima nameru da u potpunosti opovrgne zloglasne Američke škole u Džordžiji u SAD-u koje nude vojnu obuku južnoameričkim saveznicima, a čiji diplomci čine „Ko je ko” hladnoratovskih vojnih ličnosti koji su sprovodili najgora kršenja ljudskih prava u Južnoj Americi.

„Škola antiimperijalizma je škola koja želi da sačuva život, za razliku od Škole amerike, koja ispira mozgove vojnih oficira da veruju da im je narod neprijatelj. Postalo je zakonito, ispravno i normalno da se narod ubija”, rekao je bolivijski ministar odbrane Rejmi Fereria za državnu agenciju ABI.

Fereria je dodao da obuka u vojnim školama želi da promoviše „antiimperijalističku doktrinu” koja će pomoći vojnicima da utvrde ključne pretnje po nacionalni suverenitet njihove zemlje. Ova škola takođe ima nameru da obuči članove vojske da bi napredovali u redovima oružanih snaga ove zemlje, kaže Fereria.

Od dolaska na vlast 2005. godine, predsednik Bolivije Evo Morales je sproveo nekoliko inicijativa u pokušaju da se odbrani domaći i regionalni suverenitet. Takođe se očekuje da će ministri odbrane Venecuele i Nikaragve, Vladimir Padrino Lopez i Marta Ruiz Sevilja prisustvovati ceremoniji inauguracije.

Liked it? Take a second to support Stefan Martinović on Patreon!

Become a patron at Patreon!

Source: http://www.telesurtv.net/english/news/Bolivia-Opens-New-Anti-Imperialist-Military-Academy-20160817-0003.html

Ostavite komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.