Liderka PFLP: “Prisustvo Abasa na Peresovoj sahrani sramota!”

Foto: PFLP

Drugarica Halida Džarar, članica CK komunističkog Narodnog fronta za oslobođenje Palestine (PFLP), rekla je da je prisustvo palestinske delegacije, na čelu sa predsednikom Mahmudom Abasom, na sahrani ratnog zločinca Šimona Peresa oličenje ponižavajućeg odnosa izraelskih okupatora i palestinskog “vođstva”, rekavši da “takvo rukovodstvo ne može da zastupa težnje i nade našeg naroda”.

U intervjuu za radio Sawt al-Shaab, Džarar je rekla: “Kako rukovodstvo države pod okupacijom može da učestvuje na sahrani počinioca masakra protiv njenog naroda, uključujući i napad na Kanu 1996. godine, znajući da je ovaj ratni zločinac takođe osnivač ideja izgradnje jevrejskih naselja na palestinskoj teritoriji i nuklearnog oružja, i da je odgovoran za masakr naših građana u okupiranoj Palestini na “Dan zemlje” 1976?”

Džarar je rekla da je ova akcija rukovodstva PA direktna uvreda za majke palih boraca, zatvorenike, ranjenike i sve one čiji su domovi porušeni, kao i za sve Palestince koji još uvek svakodnevno pate od zločina okupacije. Ona je takođe napomenula da ponižavajuća opravdanja za ovo učešće rukovodstva PA ne odražavaju stavove palestinskog naroda ni na koji način, i da među narodom postoji konsenzus da se odbije učešće na Peresovoj sahrani. Palestinski narod je ponosan sa jakom voljom, uprkos teškim okolnostima, rekla je Džarar.

Ona je naglasila da je jasno da rukovodstvo PA želi pristup bilateralnim pregovorima i preklinje okupatore za priliku da održi vlast u stanju okupacije. Ona je takođe ukazala da je učešće palestinskog rukovodstva na Peresovoj sahrani maska za normalizaciju odnosa sa okupacijom od strane arapskih zemalja.

Džarar je primetila da je jasno da ne postoji interes palestinskog rukovodstva u alternativnom političkom pristupu, naglašavajući da je neophodno da se izrazi masovno narodno odbijanje učešća na Peresovoj sahrani i tako odbaci ovaj opasan pristup. Ona je napomenula da u više od 70 godina palestinski narod nikada nije podigao belu zastavu predaje i nastavlja Intifadu i otpor okupaciji: dok narod nikada ne odustaje, postoje “lideri” koji odustaju. Džarar je ponovila da rukovodstvo koje učestvuje na sahrani ratnog zločinca Peresa nije pogodno za narod koji je dao tolike žrtve za slobodu.

Drugarica Halida Džarar je izašla iz izraelskog zatvora u junu ove godine, gde je provela poslednjih 14 meseci. Tokom hapšenja drugarice Džarar, 50 izraelskih vojnika upalo je u njenu kuću, a optužena je od strane izraelskog suda za “podstrekivanje terora”.

Bivši predsednik Izraela, dobitnik Nobelove nagrade za mir Šimon Peres, umro je 27. septembra u 94. godini, dve nedelje nakon što je pretrpeo veliki moždani udar.

 

Liked it? Take a second to support Nikola Marković on Patreon!

Become a patron at Patreon!

Ostavite komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.