Rusija i afričke države napuštaju Međunarodni sud u Hagu!

Foto: AP

Ruski predsednik Vladimir Putin potpisao je u sredu dekret kojim povlači Rusiju iz Međunarodnog krivičnog suda (ICC), oformljenog da se bavi optužbama za genocid i zločine protiv čovečnosti.1

Rusija je 2000. godine potpisala Rimski sporazum, kojim je ustanovljen Haški sud, ali nikada ga nije ratifikovala.

Ovaj dekret potpisan je dan nakon što je Odbor za ljudska prava Generalne skupštine UN usvojio rezoluciju kojom se osuđuje rusko „privremeno zauzimanje Krima“ i okrivio Rusiju za kršenje ljudskih prava.

Sekretar za štampu predsednika Rusije Dmitrij Peskov objasnio je ovo povlačenje iz Tribunala kao „nacionalni interes“, rekavši da je, pošto Rusija nije ratifikovala sporazum, dekret samo formalnost. Peskov je takođe odbacio optužbe o „oružanom sukobu“ na Krimu, tvrdeći da se Krim pridružio Rusiji nakon legitimnog referenduma.

U međuvremenu, Gambija je takođe obavestila Ujedinjene nacije o povlačenju iz Međunarodnog krivičnog suda, koje će stupiti na snagu 10. novembra 2017. godine, izjavio je portparol UN Farhan Hak.2

Gambijski ministar za informisanje Šerif Bojang opisao je Međunarodni krivični sud kao „međunarodni kavkaski sud“ za progon i poniženje Afrikanaca.

Ovo je treća afrička zemlja koja je najavila povlačenje iz ICC-a, dok su mnoge druge afričke države odbile da priznaju ovaj sud.

Odlazeći generalni sekretar UN Ban Ki Mun izrazio je žaljenje što Južna Afrika, Burundi i Gambija napuštaju ICC, rekavši da tako šalju „pogrešnu poruku o posvećenosti ovih zemalja pravdi“.

 

Liked it? Take a second to support Ana Ružić on Patreon!

Become a patron at Patreon!


  1.  http://en.annahar.com/article/498528-putin-withdraws-russia-from-international-criminal-court  

  2.  http://www.defenceweb.co.za/index.php?option=com_content&view=article&id=45912:gambia-to-leave-icc-in-november-2017&catid=56:diplomacy-a-peace&Itemid=111  

Ostavite komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.