Imperijalistička omladina iz Berlina preko Srbije do Alepa!

Foto: Twitter

Kako javljaju svetski mediji, više od 300 “aktivista” otpočelo je u ponedeljak svoj dugi marš iz Berlina prema sirijskom gradu Alepu, da skrene svetsku i medijsku pažnju ka civilima koji su opkoljeni i zarobljeni u sirijskom sukobu.1

Na vebsajtu organizatora marša kaže se: “Nećemo više tolerisarisati opsadu Alepa!”.2

Silnim učesnicima marša iz Poljske, Nemačke, Belgije, Finske itd., pridružiće se i pojedinci iz zemalja kroz koje će ovi “aktivisti” prolaziti na putu do Sirije (Češke, Austrije, Slovenije, Hrvatske, Srbije, Makedonije, Grčke i Turske).

Voleli bismo da možemo naći neki novinarski termin za precizan opis ovog cirkusa, ali uz svu dobru volju, najadekvatniji izraz je “smejurija”.

Ovde se zaista radi o aktivizmu, ali o, možemo slobodno reći, pro-imperijalističkom aktivizmu. Dobro podgojeni zapadnjački hipici, čiji je standard života obezbeđen eksploatacijom Trećeg sveta i osiguran vojnim intervencijama njihovih vlada, rešili su da u narednih tri i po meseca šetaju po 20 km dnevno, i tako poboljšaju fizičko zdravlje i obiđu znamenitosti nerazvijenih balkanskih državica.

Naravno, sve je to besplatno, jer će troškove na putu platiti razni donatori, čija će imena organizatori “uskoro objaviti” na svom sajtu.3

Prvo, jasno je da evropski “aktivisti” ne odlaze u šetnju da ukažu na zlodela njihovih vlada – rasturanja država koje odbijaju da se potčine ekonomskoj dominaciji Zapada i masovnih ubistava civila putem bombardovanja ili finansiranja raznih oružanih grupa, već da ukažu na “strahote” koje čine vlade koje se brane od imperijalističkih agresija.

Drugo, “opsada Alepa”, termin koji je skovan u zapadnim medijima, da označi vojne operacije sirijske vlade protiv pro-zapadne opozicije u istočnom delu ovog grada, nije više na snazi, s obzirom da su one snage koje evropski “aktivisti” podržavaju izbačene iz Alepa, tako da je čitava akcija besmislena.

Treće, ako su već hipici hteli da pomognu ugroženim civilima, nije bilo potrebe da napuštaju Berlin, glavni grad države u kojoj je ove godine izvršeno preko 700 napada na izbegličke centre, uključujući i brojne podmetnute požare.4

Četvrto, ako već šetaju do Turske, neka evropska gospoda skrenu pažnju i na sporazum između Turske i evropskih vlada prema kojem je Evropa podmitila Tursku ogromnom svotom novca da zaustavi dotok tih istih civila u Evropu, zatvorila evropske granice i uposlila NATO flotu u Meditaranu da lovi migrante.5

Ili neka prosto ćute, jer nam ne manjka takve jeftine propagande sa naslovnica korporativnih medija. Da je Srbija socijalistička zemlja, ovi pro-imperijalistički aktivisti morali bi da biraju drugu rutu, ili bi prosto ostali zaglavljeni na mađarskoj granici dok im donacije ne presuše.

 

Liked it? Take a second to support Ivo Kovačević on Patreon!

Become a patron at Patreon!


  1.  https://www.middleeastmonitor.com/20161226-activists-begin-march-from-berlin-to-aleppo/  

  2.  http://civilmarch.org/manifesto/  

  3.  http://civilmarch.org/you-can-help/  

  4.  http://www.princip.info/2016/12/27/novi-napad-na-izbeglicki-centar-u-hamburgu-video/  

  5.  https://sputniknews.com/europe/201603081035967994-turkey-eu-bribe/  

One Response to Imperijalistička omladina iz Berlina preko Srbije do Alepa!

Ostavite komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.