Palestinski komunisti oplakuju katoličkog sveštenika!

Ilarion Kapuči ispred zastave palestinske komunističke organizacije PFLP

Katolički nadbiskup Jerusalima Ilarion Kapuči preminuo je u nedelju, 1. januara, u 94. godini.

Zanimljivo je da ga oplakuju palestinski islamistički pokret Hamas i komunistička organizacija PFLP, koji ga nazivaju Mučenikom Jerusalima.

Uz pravoslavnog episkopa Atalah Hanu, Kapuči važi za najvećeg „ambasadora palestinske borbe” u svetu, a poznat je po izreci: „Isus Hrist je prvi borac otpora, ja samo sledim njegov primer.”

Uhapšen je od strane Izraela 1974. kada je uhvaćen u pokušaju da u prtljažniku automobila prošvercuje oružje namenjeno Palestinskoj oslobodilačkoj organizaciji, i osuđen je na 12 godina robije.

Kao odgovor na presudu, razne palestinske oružane grupe sprovele su napade na Izrael, zahtevajući da se Kapuči oslobodi u zamenu za prestanak oružanih dejstava.

Kada je tadašnji premijer Jicak Rabin odbio da pregovara o njegovom puštanju na slobodu, komunistička organizacija PFLP je otela francuski avion „Air France” na letu 139, sa 248 putnika, i primorala pilota da sleti u Ugandu, čiji je tadašnji predsednik Idi Amin podržao zahtev palestinskih komunista da se sprovede razmena izraelskih putnika za nadbiskupa.

Kompromis je postignut iza zatvorenih vrata, i Ilarion Kapuči je pušten godinu dana kasnije.

Kapuči je uhapšen po drugi put 2010. godine, kada je, u 88. godini, učestvovao u akciji razbijanja izraelske blokade pojasa Gaze. Bio je jedan od članova posade na turskom brodu koji su napali izraelski komandosi i usmrtili desetoricu nenaoružanih aktivista.

Služio je kaznu u zatvoru Beršiba, a nakon pritisaka međunarodnih organizacija, pušten je i deportovan u Italiju, gde je proživeo poslednje godine života.

„Oplakujemo smrt velikog arapskog revolucionara koji je posvetio život odbrani palestinskog naroda i njegovog pravednog cilja”, kaže se u saopštenju Hamasa.1

„Nikada se nije predao i nastavio je svoju misiju da brani palestinski narod širom sveta, prikupljajući podršku i izlažući rasističku i fašističku politiku cionista”, kaže se u saopštenju PFLP.2

 

Liked it? Take a second to support Milica Nikolić on Patreon!

Become a patron at Patreon!


  1.  http://hamas.ps/en/post/493/hamas-mourns-archbishop-capucci’s-death  

  2.  http://www.maannews.com/Content.aspx?id=774712  

Ostavite komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.