Indijanci i Afroamerikanci sa životnim vekom kraćim od Iračana i Indijaca!

Foto: Aaron Huey

Amerikanci koji žive u opštini Summit u Koloradu, 2014. godine su imali očekivani životni vek za 20 godina duži od onih koji su samo 500 km udaljeni od njih, u okrugu Šenon, Južna Dakota, pokazuje studija sa Univerziteta u Vašingtonu.1

Razlika je u tome što su oni Amerikanci koji žive u okrugu Šenon zapravo američki Indijanci iz rezervata Pine Ridge. Njihov prosečni životni vek iznosi 66,8 godina, naspram 86,9 godina koliko žive njihove komšije iz Kolorada.

Indijanci iz rezervata Pine Ridge tako imaju kraći životni vek od Indijaca (66,9), Sudanaca (67,2) i Iračana (67,7).2

Jaz između zemalja sa najvišim i najnižim očekivanim trajanjem života se širi i pogoršava, ali taj jaz se povećava i unutar SAD, najvećim delom prema rasnoj pripadnosti. Druge oblasti unutar SAD sa kraćim životnim vekom uključuju deltu Misisipija i Alabamu sa većinskom afroameričkom populacijom, kao i druge indijanske rezervate.

Rezervat Pine Ridge je osmi po veličini u SAD i obuhvata 3.500 kvadratnih milja. Procenat ljudi koji žive ispod granice siromaštva u rezervatu je 44,2 odsto, dok je u Južnoj Dakoti ukupna stopa 13,7 odsto, prema podacima Biroa za popis stanovništva.3 Ta stopa u Koloradu iznosi 11,5 odsto.

U rezervatu Pine Ridge više od 80 odsto stanovnika je nezaposleno i više od jedne trećine domova nema tekuću vodu ili struju. Alkoholizam je veliki problem, a ishrana je toliko loša da polovina stanovništva preko 40 godina pati od dijabetesa.4

 

Liked it? Take a second to support Aleksandar Pekic on Patreon!

Become a patron at Patreon!


  1.  http://www.healthdata.org  

  2.  http://jamanetwork.com/journals/jamainternalmedicine/fullarticle/2626194  

  3.  https://www.census.gov/quickfacts/table/IPE120215/46102,00  

  4.  http://www.re-member.org/pine-ridge-reservation.aspx  

Ostavite komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.