Vlada Jamajke pregovara sa rastafarijanskom zajednicom u želji da očuva njihovo kulturno nasleđe

Foto: Jamaican Observer

Ministarka kulture i rodnih pitanja Jamajke Olivia Grendžer otvorila je razgovore sa rastafarijanskom zajednicom u nastojanju da se sačuva njihovo kulturno nasleđe.1

Razgovori koji su započeli prošlog petka održani su u Centru za studije Rastafari na Univerzitetu Zapadne Indije.

Grendžer je uputila poziv rastafarijaskoj zajednici i pokrenula razgovore nakon što je jedno od rastafarijanskih svetih mesta uništeno u nedavnom požaru.

Pitanja o kojima se razgovaralo uključuju omogućavanje zdravstvene zaštite starešinama, rastafarijansko preduzetništvo i druge društvene potrebe.

Nedavno je nova administracija uzela u razmatranje i pitanje legalizacije marihuane, ali i zaštitu autorskih prava jamajčanskih rege izvođača pri saradnji sa stranim izdavačkim kućama.2

Za prava Rastafarijanaca godinama se bori pan-afrička i socijalistička stranka “Markus Garvi progresivna narodna partija”.

Nacionalistički lider “crnog oslobođenja” Markus Garvi imao je veliki uticaj na Rastafari pokret. Početkom dvadesetog veka zalagao se za povratak – fizički, duhovni, kulturni i politički – afričkih potomoka širom dijaspore u Afriku.

Osnovao je Black Star Line Steamship kompaniju 1919. godine, kako bi obezbedio transport crnim ljudima u Americi da se vrate na svoj kontinent i pomognu afričku ekonomiju.

 

Liked it? Take a second to support Ana Ružić on Patreon!

Become a patron at Patreon!


  1.  http://www.jamaicaobserver.com/latestnews/Grange_commences_heritage_preservation_discussions_with_Rastafarian_community_?profile=0  

  2.  http://www.jamaicaobserver.com/news/Gov-t-to-review-laws-affecting-Rastas_58279  

Ostavite komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.