Amazonija: Otrovnim strelama protiv uljeza!

Foto: AFP/Apu Gomes

“Nastavićemo da se borimo”, kaže Tapayona Waiapi (36), u rezervatu u državi Amapa, u Brazilu. “Kada dođu kompanije, nastavićemo da se odupiremo. Ako brazilska vlada pošalje vojnike da ubijaju ljude, mi ćemo nastaviti da se borimo sve dok poslednji od nas bude živ.”1

Rezervat Waiapi nalazi se u tropskoj šumi blizu istočnog kraja reke Amazon. On je deo mnogo veće zone konzervacije pod nazivom Renca, koja pokriva područje veličine Švajcarske.

Okruženo rekama i visokim drvećem, pleme živi gotovo u potpunosti u skladu sa sopstvenim zakonima, iako je savremeni Brazil udaljen samo nekoliko sati vožnje.

Bivša levičarska vlada poštovala je i štitila prava autohtonih naroda, a sada vlada desnog centra podstiče otvaranje Rence međunarodnim rudarskim kompanijama koje žele bogate deponije zlata i drugih metala skrivenih u Amazoniji.

U avgustu je predsednik Mišel Temer iznenada poništio restrikcije na iskopavanje ruda u ovom regionu, što je izazvalo oštre proteste ekoloških pokreta i levičarskih aktivista, koji su naterali Temera da privremeno povuče odluku.2

Međutim, pleme Waiapi, koje je skoro istrebljeno raznim bolestima nakon prvog susreta sa strancima 1970-ih, sa razlogom brine za svoju budućnost.

“Kišna šuma je osnova našeg opstanka”, tvrde Waiapi. “Ne želimo automobile, kamione, nasilje, drogu, pljačke… Ako bi došlo puno belaca, to bi bio kraj. Ako predsednik Temer dođe ovde, bilo gde blizu nas, ovo će dobiti”, kaže jedan pripadnik plemena, pokazujući na luk i strelu.

Iako su Waiapi dobili i puške za lov nakon prvog kontakta sa vladom sedamdesetih godina prošlog veka, oni i dalje uglavnom koriste otrovne strele.

“Koristimo naše oružje, tako da ne bismo zavisili od neindijanskog oružja”, kažu pripadnici ovog plemena.

 

Liked it? Take a second to support Ana Ružić on Patreon!

Become a patron at Patreon!


  1.  http://www.dailymail.co.uk/news/article-5015975/Amazonian-tribe-vows-fight-against-mining-companies.html  

  2.  http://www.news24.com/World/News/tribe-sharpens-arrows-against-amazon-invaders-20171025  

Ostavite komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.