Amnesti internašenal: Naftna kompanija Šel finansirala ubistva demonstranata u Nigeriji!

Britansko-holandska naftna kompanija Šel (Shell) podstakla je i plaćala nigerijske vojne snage da se obračunaju sa lokalnim plemenima nakon rasplamsanih protesta 1990-ih, protiv zagađenja prirode usled nedostatka zaštite i pojačane aktivnosti eksploatacije zemljišta, saopštila je Amnesti internašenal.1

Epilog razbijanja demonstracija u više oblasti, bio je na desetine mrtvih i povređenih demonstranata.

Interna dokumenta kompanije dokazuju da je ova kompanija 1995. godine pumpala milion barela sirove nafte dnevno, što je približno polovina ukupne dnevne proizvodnje nafte u Africi. To je imalo poguban uticaj na životnu sredinu u Ogonilandu, što je dovelo do široko rasprostranjenih protesta među pripadnicima Ogoni plemena.

Kompanija Šel je znala za ovo, pošto je zvaničnik kompanije Bop Van Desel, saopštio 1996. godine: “Svaki sajt kompanije koji sam posetio bio je zagađen. Svaki terminal koji sam video bio je zagađen. Bilo mi je jasno da je Šel razorio područje”.

Ogoni protesti ne samo da su lišili kompaniju Šel i nigerijsku vladu pristupa bušotinama u toj oblasti, nego su ometali i rad naftovoda koji je otpremao naftu iz drugih regiona širom Ogonilanda. Zatim je Šel podstakao i pomogao vladu da uguši ove proteste.

General Sani Abača je oformio Jedinicu za unutrašnju bezbednost (ISTF), kako bi se „obezbedio i održao mir“ u Ogonilandu. Po uzoru na lationoameričke vodove smrti, ISTF je sprovodio pogubljenja lidera protesta, silovanja i mučenja lokalnih aktivista. Oko 30 sela je napadnuto, a oko 50 pripadnika etničke grupe Ogoni je streljano.2

Kompanija Šel ne samo da je znala za ova ubistva, nego ih je motivisala i sufinansirala. Izveštaji Amnesti internašenala pokazuju da je kompanija ukazivala vojsci na područja gde je neophodno nastaviti sa radom, a zatim i isplaćivala honorare pripadnicima ISTF-a. Ovi su honorari iznosili 900$ mesečno.

Upitana za komentar, ova kompanija saopštila je da su navodi o učestvovanju u ovim zlodelima lažni.

 

Liked it? Take a second to support Stefan Martinović on Patreon!

Become a patron at Patreon!


  1. https://www.amnesty.org/en/documents/AFR44/7393/2017/en/  

  2. https://www.rt.com/news/411293-shell-involved-nigeria-crackdown/  

Ostavite komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.