Tužna priča Zorana Lakete

Foto: AA via Radio Sarajevo

“Da, moju priču treba da zna ceo svet. Moj brat je bio u Armiji BiH, ja sam bio u HVO, otac mi je bio mobilisan u Vojsci Republike Srpske. Da smo iz jedne kuće, najobičnije radničke familije bili u tri vojske, i hoćete da pričamo o domoljublju, rodoljublju ili patriotizmu? Pa jesu li to bili naši ideali? Nisu”.

Svoju tužnu priču 50-godišnji Mostarca Zoran Laketa ispričao je turskom mediju Anadolija, koju su zatim preneli „američki N1“ (kako kaže Vučić) i liberalni B92, da bi je levičari hipsteri kasnije masovno šerovali na društvenim mrežama.1,2

Baš smo se potresli ovom tužnom pričom u kojoj nas Turci i Ameri podsećaju koliki smo varvari, koji se međusobno kolju sa svojim najbližima. Zgrčeni od besa ridamo nad apsurdnošću rata, stisnutih pesnica noktima zarivenih u meso vičemo proklet bio patriotizam i sa setom se sećamo te divne zemlje koju smo sami uništili. Šio mi ga Đura! Takve priče o „bratoubilačkom“ i „građanskom“ ratu služe da nas ubede da se naša domovina Jugoslavija sama od sebe raspala, da smo je mi sami uništili, a da zapadni imperijalizam nije u tome imao nikakvu, a kamoli presudnu ulogu.

Zašto je turskom i američkom uticaju na Balkanu važno da nas podsećaju na apsurdnost rata u Jugoslaviji? Zapravo, treba shvatiti da njih ovde ne zanima niti mir niti Jugoslavija, već njihovo čedo – Bosna i Hercegovina. Nije im sasvim po volji Dejton, smeta im Republika Srpska – oni hoće celu Bosnu za sebe! Ovu tužnu priču treba tumačiti u kontekstu novih previranja u Bosni oko hrvatskog dela Herceg-Bosne, kao i stalnih napada na Republiku Srpsku. Priča o tri naroda iz jedne porodice služi za ideološku osnovu pokušaja ukidanja Republike Srpske i osujećivanja Hrvata da oforme svoju federalnu jedinicu.

Treba razumeti da takva patetična propaganda u Bosni, tri naroda u jednoj porodici, „gladni smo na sva tri jezika“ i slično – nema nikakve veze sa bratstvom i jedinstvom, već sa bošnjačkim šovinizmom podržanim od američkog i turskog imperijalizma. Da su „bošnjaci“ hteli bratstvo-jedinstvo ne bi organizovali ilegalni referendum za izlazak iz Jugoslavije, koji je i označio početak tragičnog rata u Bosni u kojem su jedini pobednici SAD i Turska. Situacija je prosta: ako nećete celu Jugoslaviju, nećete dobiti ni celu Bosnu. I tačka. Proklet bio izdajica svoje domovine!

 

Jovan Gutić

 

Liked it? Take a second to support Ivo Kovačević on Patreon!

Become a patron at Patreon!


  1.  http://rs.n1info.com/a348441/Svet/Region/Otac-i-dva-sina-ratovali-na-tri-strane-u-BiH.html  

  2.  https://www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2017&mm=12&dd=10&nav_category=167&nav_id=1334735  

Ostavite komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.