Pripadnici radničke klase superiorniji po pitanju rešavanja sukoba u odnosu na pripadnike srednje klase

Foto: Justin Lewis via Getty images

Pripadnici radničke klase su superiorniji po pitanju rešavanja sukoba u odnosu na pripadnike srednje klase, tvrdi nova naučna studija.

Uprkos tome što pripadnici viših društvenih klasa imaju veći pristup “znanju”, odnosno visokom obrazovanju, fokusirani na sebe same i “samoodrživi” uglavnom su lišeni veće sposobnosti saradnje i uspešnosti u rešavanju sukoba, tvrde autori studije.1

Istraživanje je utvrdilo da je pripadnost višoj klasi direktno povezana sa “manjom sklonošću ka razumnom i mudrom rasuđivanju i dogovaranju u interpersonalnim situacijama”.

Tim na Univerzitetu Vaterloo u Kanadi sproveo je ovo istraživanje na preko 2.100 ispitanika.

Mudro rasuđivanje, objašnjava studija, jeste korišćenje nekoliko kognitivnih strategija za obradu informacija, uključujući osećaj perspektive, intelektualnu nenametljivost, pragmatizam i empatiju.

Rezultati eksperimenata pokazali su da pripadnici radničke klase pokazuju viši nivo “mudrog razmišljanja” od onih iz bogatijih društvenih slojeva.

Naučnici povezuju ove rezultate sa svakodnevnim oslanjanjem radništva na zajedničke, komunalne resurse, iz čega se razvijaju društvene tehnike koje sprečavaju ili izglađuju međusobne sukobe.

Zanimljivo je da se u uvodu objašnjenja studije socijalni psiholog Igor Grosman pita:”Kako je moguće da danas imamo više sukoba nego ranije”, iako smo generalno pametniji?! Odgovor koji bismo mu dali potvrđuju rezultati njegove studije, a on glasi da radništvo i seljaštvo u kapitalizmu ne vode svetsku politiku, već upravo one klase sa skromnijim rezultatima u ovoj studiji.2

To jeste pojednostavljena verzija odgovora, ali dovoljno jasna da i politički nepismenim buržujima ukaže na suštinu.

 

Liked it? Take a second to support Nikola Marković on Patreon!

Become a patron at Patreon!


  1.  http://www.independent.co.uk/news/science/working-class-people-wiser-dealing-people-upper-class-study-middle-classes-a8120966.html  

  2.  http://www.sciencemag.org/news/2017/12/lower-your-social-class-wiser-you-are-suggests-new-study  

Ostavite komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.