Bašar al-Asad: Oslobodićemo sever Sirije i ne želimo investicije sa Zapada! (VIDEO)

Foto: NTV/SANA

U intervjuu za ruski TV kanal NTV, sirijski predsednik Bašar al-Asad osvrnuo se na mnoga aktuelna pitanja u Siriji, uključujući i pitanja oslobođenja i rekonstrukcij zemlje.

Novinarka je podsetila Asada da je Zapad izjavio kako neće pomoći Siriju da se ponovo izgradi dok je Bašar al-Asad na vlasti. Predsednik Sirije je odgovorio: “Iskreno, to je njihova najbolja i najiskrenija izjava tokom rata, jer im svakako ne bismo ni dozvolili da budu deo rekonstrukcije Sirije. Bez obzira da li nude novac ili zajmove, ne trebaju nam. Oni nisu iskreni, oni ne daju, samo uzimaju. Nismo mi izgradili Siriju kroz istoriju sa stranim novcem, nego sa našim novcem i resursima, i uprkos ratu imamo i dalje dovoljno resursa da ponovo izgradimo zemlju bez njihove pomoći.”

Asad je dodao da pre rata Sirija nije imala spoljni dug i da je zajmove ponekad uzimala samo od “prijatelja”. “Za ponovnu izgradnju države treba nam 400-500 milijardi dolara. Snaći ćemo se. Zapad ne nudi pomoć nego želi da investira i zaradi. Evropske kompanije nas već kontaktiraju da bi obezbedile investicije posle rata. Potrebno im je ovo tržište jer su u lošoj situaciji. Potrebno im je ovo tržište, a mi im nećemo dozvoliti da budu deo ovog tržišta”.

Na pitanje novinarke kako će rešiti slučaj severa Sirije, predsednik Asad je odgovorio da će osloboditi severnu Siriju bilo diplomatijom ili silom. “Sila nije naš omiljeni način, ali upotrebićemo je ako ostane jedini način da povratimo našu teritoriju. Amerika kontroliše u potpunosti tu teritoriju, niko više. Sve te sile koje kontrolišu sever Sirije, uključujući i Turke, samo su američke marionete.”

 

 

 

 

Liked it? Take a second to support Nikola Marković on Patreon!

Become a patron at Patreon!

Ostavite komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.