Saudijski kralj obećava pomilovanje trupama koje počine zločine u Jemenu

Foto: Reuters

Saudijski kralj Salman je Kraljevskim dekretom “lišio” sve trupe koje se bore u Jemenu bilo kakve odgovornosti sa kojom bi se mogle suočiti zbog njihovog ponašanja u ratu, u kojem je ubijeno i ranjeno na hiljade civila.1

U saopštenju koje najavljuje pomilovanje unapred, objavljeno od strane državne novinske agencije Saudijske Arabije (SPA), kaže se da se pomilovanje odnosi na “sve vojnike” koji su učestvovali u operaciji “Vraćanje nade” – zvanično ime za agresiju na Jemen od strane međunarodne koalicije pod vodstvom Rijada.

Kraljevski dekret je objavljen nakon “podnesenih izvještaja” princa Mohameda bin Salmana, ministra odbrane Kraljevine Saudijske Arabije, i oslobađa vojnike uključene u borbama u Jemenu od “vojnih i disciplinskih kazni, u vezi sa nekim pravilima i disciplinama”.2

U saopštenju koje je izdala SPA nije precizirano koji su tačno zločini u pitanju, ali je rečeno da je namera ove mere da se pokaže zahvalnost za “junaštvo i žrtve” vojnika.

Koalicija na čelu sa Saudijskom Arabijom vodi vojnu kampanju protiv jemenskih Hutija od marta 2015. godine, sa namerom da vrati na vlast srušenog jemenskog predsednika.

 

Liked it? Take a second to support Petar Končar on Patreon!

Become a patron at Patreon!


  1.  https://www.spa.gov.sa/viewfullstory.php?lang=en&newsid=1783696#1783696  

  2.  https://www.rt.com/news/432907-saudi-pardon-soldiers-yemen/?utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=RSS  

Ostavite komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.