Telegram podrške: Kako je Gadafi podržao puč u Rusiji!

U avgustu 1991. libijski vođa Muamer al-Gadafi podržao je lidere KPSS-a koji su pokušali da sprovedu puč i spasu Sovjetski Savez.

Gadafi je poslao telegram podrške upućen Genadiju Janejevu, koji je tokom tri dana puča imao ulogu predsednika SSSR-a:

“Predsedniku Genadiju Janajevu, šefu Državnog komiteta za vanredne situacije u SSSR-u.

Srećni smo što imamo priliku da vam čestitamo na vašem hrabrom istorijskom delu. Nadamo se da će ona izvesti Sovjetski Savez iz smrtonosne krize u koju je zapao zbog velike imperijalističke zavere usmerene ne samo protiv Sovjetskog Saveza već protiv svih naroda sveta.

Odlučno podržavamo vašu akciju, jer je jedinstven Sovjetski Savez, kao druga svetska sila, od vitalnog značaja za mir širom sveta, koji je svuda ugrožen činjenicom da sada postoji samo jedna, varvarska sila.

Snage koje se neprijateljski odnose prema slobodi, miru i napretku mogu biti zaustavljene samo silom, jer ne poznaju nikakve moralne vrednosti.

SSSR je istorijski delovao zastrašujuće na kolonijalizam i imperijalizam. Vaša velika dela podržavaju svi narodi Trećeg sveta koji su, suprotno svojoj volji, izloženi nasilju i razjedinjenosti kao rezultat zlonamernog delovanja imperijalizma.

Ovo vaše delo (puč) je veoma važno za oživljavanje svetskog prestiža SSSR-a, dostojanstvo sovjetskih građana – koje su imperijalisti želeli da pogaze svojim prljavim stopalima – i neophodnu obnovu jedinstva naroda i teritorija SSSR-a.

Ponovo potvrđujemo da se Socijalistička narodna libijska arapska Džamahirija pridržava snažnog istorijskog prijateljstva sa SSSR-om, koje nikada nismo popustili pod bilo kakvim okolnostima.

Libija se zalaže za osiguravanje principa mira, socijalizma i slobode svih naroda – za razliku od onih kolebljivih, slabih i pohlepnih.

Potvrđujemo da vas podržavamo i da stojimo uz vas. Živela revolucionarna borba za slobodu, socijalizam i mir!”

 

Liked it? Take a second to support Nataša Davidović on Patreon!

Become a patron at Patreon!

Ostavite komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.