Godišnjica ubistva antiimperijaliste i prvog premijera nezavisnog Konga Patrisa Lumumbe

Na dan 17 januara, pre tačno 58. godina, izgubili smo Patris Lumumba, prvog premijera Demokratske Republike Kongo, ubijenog samo nekoliko meseci nakon što je zemlja stekla nezavisnost od Belgije 1961. Ubili su ga, spalili njegovo telo i natočili kiselinu preko njegovih ostataka.

Ludo De Vitte, belgijski autor knjige o ovom događaju, opisuje ovaj zločin kao “najvažniji atentat 20. veka” čiji istorijski značaj leži u mnoštvu faktora, od kojih je najznačajniji globalni kontekst u kojem se odvijao, njegov uticaj na kongovsku politiku od tada i Lumumbino ukupno nasleđe.

Odlučnost Lumumbe da postigne istinsku nezavisnost i da ima potpunu kontrolu nad resursima Konga kako bi ih iskoristila za poboljšanje životnih uslova naroda, smatrana je pretnjom zapadnim interesima. Da bi se borili protiv njega, SAD i Belgija su koristile sve alate i resurse koji su im bili na raspolaganju, uključujući sekretarijat Ujedinjenih nacija da bi kupili podršku Lumumbinih kongovskih rivala i unajmili ubice.

Nakon njegovog ubistva u Beogradu su u znak protesta održane demonstracije koje su prerasle u nerede. Inače, jedan od studentskih domova i jedna ulica u Beogradu, Nišu, Subotici i Zaječaru po njemu nose ime.

Oproštajno pismo Patrisa Lumumbe pred streljanje: http://www.princip.info/2018/10/16/oprostajno-pismo-patrisa-lumumbe-pred-streljanje/

Nakon njegovog ubistva održan je i prostest u Beogradu.

Liked it? Take a second to support Stefan Martinović on Patreon!

Become a patron at Patreon!

Ostavite komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.