Poruka Episkopa Andreja o Bogosluženju za vreme pandemije

Foto: SPC

Vozljubljenom narodu u Italiji, Švajcarskoj i na Malti

 + ANDREJ

Milošću Božjom Episkop austrijsko – švajcarski, Italije i Malte,
svim parohijama u Austriji, Švajcarskoj i Malti
šalje blagoslov i molitvenu podršku

Sećajte se i onih koji se zlopate,
jer ste i sami u telu (Jevr. 13,3)

 Draga braćo i sestre

Zbog širenja opasne zaraze korona virusom i tim povodom izdatih posebnih propisa, a u nemogućnosti da Vas lično posetim sada kada je najvažnije, hitam da Vam javim da i sada mislim na sve Vas i Vaše sadašnje nevolje. Uveren sam svim srcem da sledite propise medicinskih službi i preventivne mere državnih organa da ne biste izložili opasnostima ni sebe, a ni druge.

Svima nama i našim bližnjima je naročito sada neophodno da osetimo sveopštu brigu jednih za druge. I pošto smo uvek svi Jedan u Telu Hristovom, imamo razloga da se u ovom novoiskrslom podvigu borbe protiv virusne pošasti trudimo u Gospodu, u podnošenju nevolja i sastradavanju s bližnjima, u radosti za Gospoda Hrista. Jer se radost Hristova izliva čak i u stradanju, poniženju, porugama, žalosti i teškoćama! To potvrđuje i Njegov stradalni Apostol Pavle hrabreći negda Rimljane i poučavajući sve nas „da budemo u nadi radosni, u nevolji trpeljivi, u molitvi postojani“… radujući se s radosnima i plačući s uplakanima (Rim. 12, 12 i 15).

U ovim trenucima se sećamo primera nekadašnjeg zatvorskog života Blaženjejšeg arhiepiskopa ohridskog Gospodina Jovana u Skoplju, gde je živeo u surovim uslovima, bez vode, sa nedovoljno hrane i bez zdravstvene zaštite, zatvoren po 23 časa (samo je sat vremena imao pristup cistom vazduhu), ali je prihvatio tu surovu realnost i živeo sa njom. I tada je u njemu plamtela Božija ljubav. Jer kada nam se čini da smo izgubili snagu, tada smo najjači (2. Kor. 12,10). Još veći užas trenutno vlada u Istočnoj Evropi gde izbeglice zbog virusa ne mogu napred, a ne mogu ni nazad zbog strašnog rata. Ko će njima pomoći?

Draga braćo i sestre, podnosimo stoga ovo najnovije iskušenje, nepokolebivo, jer je s nama Bog! Radujmo se blagodati Hristovoj jer se sila Božija projavljuje u slabosti čovečijoj (2. Kor. 12,9). Molimo se prisno Bogu, da sve Vas ukrepi i održi u jedinstvu sa svima Svetima, postajući bliski Njemu, jer nas naše nevoljama čine pričesnicima velike Žrtve Njegove za Život sveta u kojoj svi zajedno proslavljamo Oca i Sina i Svetog Duha.

U to ime, radujući se iskreno našem skorom molitvenom susretu, ako Bog da, na sve Vas prizivam blagoslov Božji, ostajući sa očinskim molitvama.

Vaš usrdni i neposustajući molitvenik pred Gospodom + Andrej

Srpska Pravoslavna Crkva
Episkop eparhije austrijsko – švajcarske
Br. Port.: 201
16 mart 2020, u Beču

Episkop austrijsko – švajcarski, Italije i Malte
A – 1030 Wien – Veithgasse 3

 

Liked it? Take a second to support Lilijan Teofanović on Patreon!

Become a patron at Patreon!

Source: http://srbi.ch/b/vacno-obavestenje-o-bogoslucenja-spc-u-svajcarskoj

One Response to Poruka Episkopa Andreja o Bogosluženju za vreme pandemije

Ostavite komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.