Kinesko-rusko partnerstvo štiti prava zemalja u razvoju

Izvor: Wikimedia.org

Izvor: Wikimedia.org

Zvanična poseta Rusiji, kineskog potpredsednika vlade Lija Kećijanga dodatno je ojačala partnerstvo dve države.

Zapadni svet i dalje ime promenljiv odnos prema ekonomijama u razvoju, a Kina i Rusija gurnute su na poziciju “nezapadnjačkih” zemalja.

Vlade i u Kini i u Rusiji igraju ključnu ulogu u prepoznavanju značaja druge nacije među svojim stanovništvom. Različite razmene koje se odvijaju nezavisno od vlade nisu dovoljne da podrže taj strateški važan odnos. Odnos je od vitalnog značaja za obe strane jer je uslovljen potrebama od nacionalnog interesa, a ne pukim utilitarizmom.

Razvoj globalizacije proširio je zapadnjačku političku arenu, što je inspirisalo političku svesnost nezapadnjačkih zemalja ali i narušilo njihovu mogućnost da nezavisno izaberu sopstveni put.

Nijedna zemlja poslednjih godina nije bila uspešna idući za stopama Zapada. Zemlje koje su to činile lišene su političkog legitimiteta u otkrivanju vlastitih puteva za razvoj.

Najveći značaj kinesko-ruskog partnerstva, u skorijoj budućnosti, mogao bi biti u tome što predstavlja prepreku monopolu Zapada i štiti osnovna prava nezapadnjačkog sveta, uključujući nezavisnost nacionalnih interesa i različitost političkih sistema.

Ima pesimista među stanovništvom Kine i Rusije, koji ne veruju u obnavljanje ovog strateškog partnersva i koji misle da samo priklanjanje Zapadu i njegovim vrednostima može zemlju integrisati u savremeni svet. Oni ne veruju sopstvenim snagama.

I Kina i Rusija su svetske sile i kao takve doprinose balansu svetskog poretka. Pogrešno je i za Kinu i za Rusiju da svoje veze sa Zapadom doživljavaju kao izvor moći.

Kina i Rusija su sposobne da uspostave novi strateški pravac koji bi se suprotstavio Zapadu i obezbedio obećavajuću budućnost osiguranjem ovog svestranog partnerstva. To je u skladu sa njihovim nacionalnim interesima i doprineće njihovim strateškim pozicijama. Naravno, Kina i Rusija takođe gaje i sumnje jedna prema drugoj, te je u obostranom interesu da se izgradi poverenje.

Lijeva prva poseta Moskvi doprinosi mogućnosti učvršćivanja bilateralnih odnosa u budućnosti.

Poseta pokazuje poverenje obe zemlje u jačanje odnosa u godini globalnih izbora, i čini njihovo partnerstvo jasnijim i upadljivijim.

Liked it? Take a second to support Milica Nikolić on Patreon!

Become a patron at Patreon!

Ostavite komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.