Kolumbija: gerilci spremni da polože oružje ako im se dozvoli da postanu politička partija

Revolutionary_Armed_Forces_of_Colombia_(FARC)_insurgentsKolumbijska gerilska vojska, Revolucionarna oružana sila Kolumbije (FARC) saopštila je spremnost da položi oružje i pretvori se u političku organizaciju nakon potpisivanja mira ako joj se bude garantovala sigurnost njenih članova od paramilitarnih grupa.

Ova odluka nije nova. Još 1985. godine formirana je politička organizacija pod nazivom Patriotska unija (Union Patriotica) koju su činili demobilisani članovi gerilske vojske nakon mirovnih pregovora za vreme predsednika Belisaria Betankura. Njeni članovi su bili na meti plaćenika i preko 4000 ih je ubijeno. Među njima je bilo predsedničkih kandidata, oblasnih deputata, parlamentaraca, gradonačelnika i gradskih odbornika.

Dan pre ove izjave FARC je najavio unilateralni prekid vatre, a 12. jula je postignut dogovor o uzajamnom prekidu koje će stupiti na snagu 20. jula. Prekid vatre će trajati mesec dana, a namera je da se produži na još četiri. Mirovni pregovori se vode U Havani još od novembra 2012., a posrednici su Kuba i Norveška.

Liked it? Take a second to support Stefan Martinović on Patreon!

Become a patron at Patreon!

Source: Las FARC dejarán las armas, si se garantiza la seguridad de sus miembros, http://www.librered.net/?p=39552

Ostavite komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.