Avganistanski auto na solarni pogon


Mustafa Muhamed, tridesetogodišnji samoobučeni mehaničar, izgradio je prvi avganistanski automobil na solarni pogon, u sopstvenom dvorištu.

“Morao sam to da uradim, da pokažemo svetu i avganistanskom narodu da smo sposobni da ostvarimo sopstvena tehnološka dostignuća, bez obzira na uslove”, rekao je Muhamed .

Oslanjajući se na proizvode koji su dostupni na avganistanskom tržištu svakodnevno je nailazio na prepreke, a solarne panele i baterije je morao da nabavlja iz susednog Pakistana.

Čak i ideju da postavi bateriju od 180 volti sa dosta skladišnog prostora, morao je da napusti u korist pakistanskog modela baterije od 60 volti, dostupne u Kabulu .

Kaže da je svoj projekat prilagodio situaciji na kabulskim ulicama, koje su prepune i gde saobraćaj nije regulisan, a brzina koju automobil razvija ograničena je na 60km/h.

Nakon promocije novog automobila dobio je gomilu ponuda za posao u inostranstvu, ali odbija da ih prihvati jer, kako kaže, želi “da obuči i zapošljava Avganistance”, pa je uputio apel državi za finansijsku pomoć.

 

Liked it? Take a second to support Ana Ružić on Patreon!

Become a patron at Patreon!

Ostavite komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.