Amerikanci greškom napali svoje saveznike, 10 mrtvih


U jutrašnjem vazdušnom napadu, od strane SAD avijacije, poginulo je najmanje 10 avganistanskih vojnika, a veći broj je ranjen.

Avganistanska vojska saveznik je SAD u borbi protiv Talibana, a ovakve greške do sada se nisu dešavale.

Komandant Pokrajinske armije, Abdul Razak, rekao je da se vazdušni udar desio u okrugu Logar, oko 50 kilometara istočno od Kabula.

“Čini se da je vazdušni udar izveden greškom na naše vojne snage, ali još uvek ne znamo šta je u pitanju”, rekao je general Abdul Razak.

Obraćajući se francuskoj novinskoj agenciji AFP, guverner okruga Mohamad Amin Rahim, rekao je da su u ranim jutarnjim časovima dva američka helikoptera napala kontrolni punkt avganistanske vojske: “Punkt se zapalio … i 10 avganistanskih vojnika je ubijeno.”

SAD dronovi i NATO avioni nastavljaju da sprovode vazdušne napade i napade protiv talibana. Takve “greške” se dešavaju često kad su u pitanju avganistanski civili koji su sve češće žrtve kolateralne štete udara bespilotnih letelica, ali se još nisu desili ovakvi incidenti sa savezničkom vojskom.

Ubijanje nevinih avganistanskih civila je jedno od najspornijih pitanja u vezi američke intervencije u Avganistanu, ali ne izaziva veće tenzije između vlade Avganistana i američke administracije.

Liked it? Take a second to support Petar Končar on Patreon!

Become a patron at Patreon!

Ostavite komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.