Howlin’ Wolf – Nežni gorostas


Čester Artur Barnet, poznatiji kao Howlin’ Wolf rođen je 10. juna 1910. godine, u američkoj državi Misisipi.

Čester je kao mali bio privržen ocu, pa je nakon razvoda roditelja, sa 13 godina, pobegao od majke i pešačio 137 kilometara bos, kako bi se ponovo pridružio ocu i nastavio da živi sa njim.

Tokom 1930-ih je radio kao farmer, dok bi vikendima svirao bluz po lokalnim kafanama. Posle Drugog svetskog rata, vratio se iz vojske i u potpunosti posvetio muzici, kojom se bavio do kraja života.

Wolf je svirao gitaru i usnu harmoniku, a tokom 1948. je formirao bend u gradu Memfis, u državi Tenesi.

Zbog svog stasa, Wolf je i mimo muzike plenio pažnju, s obzirom da je bio visok blizu dva metra i težak 136 kilograma.

Primećen od strane Ajk Tarnera početkom 1950-ih, Wolf dobija priliku da potpiše za “RPM Records”, međutim odlučuje se za selidbu u Čikago gde potpisuje za legendarnu etiketu “Chess Records”, sa kojom je sarađivao dugi niz godina.

Tokom 1960-ih, Wolf je postao veoma poznat u anderground bluz krugovima, ali izostanak adekvatne medijske reklame sprečio je njegov proboj u muzički mejnstrim, pa su usledili i finansijski problemi sa kojima se Wolf žestoko borio.

Ono čega Wolf tada nije bio svestan, jeste da jedna čitava generacija sa druge strane Atlantika odrasta na njegovoj muzici, a ubrzo su usledile i obrade njegovih pesama od strane tadašnjih mladih bendova poput The Rolinstons-a i grupe Cream, a kasnije i od grupe The Doors u Americi.

Zaradom od autorskih prava, Wolf je ponovo stao na noge.

Prilikom američke turneje grupe The Rollingstones tokom 1965. godine, grupa je pozvala Wolfa da im se pridruži pri izvođenju jedne od njegovih numera u TV programu “Shindig”, i to je bio jedini nastup Howlin’ Wolfa na nacionalnoj televiziji ikada.

Za razliku od svoje burne scenske ličnosti, Wolf je privatno važio za porodičnog čoveka, koji je izbegavao alkohol, kocku i narkotike, a u četrdesetoj godini života je upisao osnovnu školu, kako bi se opismenio i nadoknadio nedostatak obrazovanja, da bi godinama posle toga dospeo i na studije računovodstva.

Imao je imao dve ćerke, i puno je vremena provodio sa porodicom.

Umro je 10. januara 1976. usled srčanih komplikacija.

 

Liked it? Take a second to support Nataša Davidović on Patreon!

Become a patron at Patreon!

Ostavite komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.