SAD i Rusija zajedno protiv terorizma


Rusija i SAD su se složile da ujedine napore u borbi protiv Islamske Države, ruski ministar inostranih poslova Sergej Lavrov izjavio je u sredu.

Lavrov je dao izjavu nakon sastanka sa američkim državnim sekretarom Džonom Kerijem u Kuala Lumpuru, saopštava rusko Ministarstvo inostranih poslova.

“Slažemo se da treba što pre udružiti napore u borbi protiv ovog fenomena, ali još nemamo zajednički pristup rešenju, uzimajući u obzir protivrečnosti između različitih aktera”, rekao je Lavrov, dodajući da će stručnjaci iz ruskog Ministarstva inostranih poslova i američkog Stejt Departmenta nastaviti da rade zajedno na ovom pitanju.

Keri i Lavrov su takođe prodiskutovali situaciju u Siriji, značaj pronalaženja političkog rešenja i potrebu da se reši “problem” hemijskog oružja i njegove potencijalne upotrebe od strane sirijske vojske, navodi se u saopštenju za javnost američkog Stejt Departmenta.

Pre toga, dvojica ministara, i njihov saudijski kolega Adil al-Džubeir sastali su se u Kataru gde su takođe diskutovali o budućnosti Sirije,  a prema rečima Lavrova, ruski predsednik Vladimir Putin je predložio stvaranje zajedničkog fronta protiv terorizma.

Upozorenje sirijskoj vladi da ne napada “pobunjenike” koji su obučavani od strane SAD, ponovo je pokrenulo pitanje moguće američke invazije na Siriju, a o tome da li Rusija ima mogućnosti da se ovaj put i vojno zauzme za sirijske saveznike pisali smo ovde.

Liked it? Take a second to support Aleksandar Pekic on Patreon!

Become a patron at Patreon!

Ostavite komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.