Ono što nedostaje u izvešatju o pokolju u Jemenu: odgovornost Vašingtona

saudi-arabia-usaNjujork tajms izvestio je u nedelju o pogibijama civila u vojnom napadu u Jemenu. Novinar Said Al-Batati piše: „Vazdušni napadi vojne koalicije predvođene Saudijskom Arabijom odgovorni su za smrt najmanje 13 civila koji su u nedelju rano ujutru radili u fabrici vode u severnom Jemenu, rekao je vlasnik fabrike. Ovo je poslednji u nizu vazdušnih udara Saudijske Arabije ili njenih arapskih koalicionih partnera u kojima su pogođeni civilni objekti bez vidljivog vojnog cilja u blizini”.

Vašington post takođe je u nedelju kratko pokrio ovu vest, koristeći se izveštajem Rojtersa koji je dao veći broj poginulih: „Napad borbenim avionima koji je izvršila koalicija predvođena Saudijskom Arabijom, a čija je meta bila, kako se navodi, fabrika koja proizvodi bombe, odneo je živote 36 civila koji su u nedelju radili u fabrici za flaširanje vode u severnoj jemenskoj provinciji Haidža, rekao je jedan stanovnik”.

Ne spominjući da je u drugom vazdušnom napadu ubijeno četiri osobe u Sani, glavnom gradu Jemena, članak se nastavlja: „Ovo su bili poslednji u nizu napada koje je u martu pokrenula alijansa predvođena Saudijskom Arabijom da bi podržala jemensku vladu u egzilu, koja se bori protiv snaga Hutija udruženih sa Iranom”.

Oba izveštaja izostavila su informaciju koja čini ovu vest posebno bitnom za mahom američko čitalaštvo ovih novina: vlada SAD-a aktivno pruža podršku napadima u Jemenu koji su doneli smrt za civile koje spominju Tajms i Post. Krajem marta, na početku saudijskog napada, Tajms je pisao sledeće: „Portparol Saveta za nacionalnu bezbednost, rekla je u sredu uveče da SAD pružaju obaveštajnu i logističku podršku kampanji u Jemenu, kao i da je predsednik Obama odobrio „zajedničku ćeliju za planiranje” sa Saudijskom Arabijom, iz koje će se kordinirati američka podrška vojnoj ofanzivi”.

Post je u članku iz istog perioda, pod naslovom „Kako će oružje iz SAD-a odigrati veliku ulogu u ratu Saudijske Arabije u Jemenu” istakao da naoružanje koje se koristi uglavnom potiče iz SAD-a: „Američki zvaničnici rekli su da će ponuditi obaveštajnu i logističku podršku Saudijcima, međutim to je tek jedan deo: saudijska vojska opremljena je milijardama dolara vrednim, naprednim oružjem američke proizvodnje”.

Ta „velika uloga” često biva izostavljena kada vodeći listovi govore o pokolju koji je posledica vazdušnih napada koje SAD podržavaju i snabdevaju. Tako, kada Rik Gledston iz Tajmsa izveštava da su „Saudijskom Arabijom predvođeni vazdušni napadi na stambeni deo jemenskog jugozapadnog grada Taiza usmrtili više od 65 civila, uključujući 17 ljudi iz jedne porodice”, kako tvrde Doktori bez granica, a da je u broj poginulih u ratu uključeno „stotine civila ubijenih u vazdušnim napadima”, uloga Vašingtona u svemu tome ostaje nespomenuta.

Liked it? Take a second to support Milica Nikolić on Patreon!

Become a patron at Patreon!

Source: http://fair.org/home/missing-from-reports-of-yemeni-carnage-washingtons-responsibility/

Ostavite komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.