Latinska Amerika zove izbeglice da dođu

Foto: Hatem Moussa/AP

 
Nakon što je Venecuela ukinula vize za Palestince, Argentina objavljuje novi program za sirijske i palestinske izbeglice, kojim će svakome biti izdata dvogodišnja viza, sa mogućstvom produženja.

Dok Evropa zatvara svoje kapije pred naletom izbeglica iz Azije i Afrike, vlada Argentine je objavila da su sirijske i palestinske izbeglice dobrodošle u Argentinu, i da će, po dolasku, biti zbrinuti.

Argentina i Venecuela ipak nisu prve latinoameričke države koje su preduzele korake ka rešavanju humanitarne krize bliskoistočnih ratova, pošto je Urugvaj još tokom 2014. objavio usvajanje novog programa pomoći i asimilacije sirijskih izbeglica u urugvajsko društvo.

Latinska Amerika jeste udaljenija destinacija, međutim, putni trošak do bilo koje od tri zemlje, avio prevozom, iznosio bi znatno manje od onoga što većina izbeglica plaća krijumčarima za put do Evrope.

Solidarnost sa azijskim i afričkim izbeglicama, među narodima Latinske Amerike je velika, a ovo su tek prvi koraci ka ozbiljnijim i organizovanijim programima dovođenja i prihvatanja izbeglica u državama Latinske Amerike.

Liked it? Take a second to support Aleksandar Pekic on Patreon!

Become a patron at Patreon!

Ostavite komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.