SAD učestvuju u 134 ratna sukoba, a zvanično ni u jednom

Vojske SAD i Kenije. Foto: AFP

Sjedinjene Američke Države možda učestvuju u desetinama konflikata širom sveta a možda ni u jednom – zavisno od toga kako se definiše „rat” ili „sukob”. Uprkos ponovljenih neuspelih intervencija američke vojske koje je trebalo da dovedu do globalne stabilnosti, trupe se šalju u nove zemlje i nove bitke, obično bez odobrenja Kongresa.

Ideja da SAD ne učestvuju ni u jednom ratu zasniva se na pretpostavci da zemlja nije zvanično objavila rat – sa formalnim odobrenjem Kongresa – od 1942.

Ipak, u izveštaju iz 2014. koji je objavio Nik Turs, novinar i vojni analitičar, tvrdi se da su SAD angažovane u „tajnom ratu” u 134 zemlje, uključujući tu i vojne baze i zemlje gde su američke snage raspoređene da pomognu lokalnim snagama ili da ih obuče.

Računajući samo vojne baze Sjedinjenih Država, utvrđeno je da, prema izveštaju Stejt Departmanta, SAD poseduju baze u najmanje 74 zemlje i trupe praktično svuda u svetu.

Nedavno je Turs ukazao na širenja američkih vojnih interesa u Africi i podrobno opisao Zajednički kombinovani program obuke (JCET), preko kojeg SAD šalju Mornaričke foke (Navy Seals) i druge jedinice za specijalne operacije u afričke zemlje da deluju sa lokalnim snagama.

Samo u okviru ovog programa, američke snage su operisale u desetak afričkih zemalja u protekle tri godine. Jedinice za specijalne operacije provele su skoro 2.200 dana u 12 zemalja u okviru JCET programa zajedno sa više od 3.800 afričkih vojnika.

Učestalost ovakvih misija se povećava, pa ih je u Africi tokom 2013. godine bilo 20, a ove godine su organizovane čak 22 JCET misije, izvestio je Turs.

On je takođe otkrio da je JCET program pomagao vojnim snagama za koje je utvrđeno da su kršile ljudskih prava, a moguće je i da je doprineo daljim zlostavljanjima.

Zanimljivo je da su, tokom 2011. godine, Zelene beretke poslate u Mali, kao deo JCET-a, da obučavaju oko 150 lokalnih trupa koje su sledeće godine zbacile demokratski izabranu vladu.

Drugi Tursov izveštaj, objavljen ove nedelje u listu „Intersept”, ukazuje na još šire raspoređivanje trupa kroz JCET. On procenjuje da će američke specijalne jedinice biti raspoređene na 174 različite misije u 65 zemalja, ove godine, od Rumunije, preko Salvadora do Kambodže, a očekuje se da broj misija dodatno poraste u 2016. godini.

Liked it? Take a second to support Milica Nikolić on Patreon!

Become a patron at Patreon!

Ostavite komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.