Hrana bez glutena nije zdravija ali košta više

Supermarket_1_large

 
Uprkos dramatičnom rastu popularnosti bezglutenske hrane, studije nisu uspele da dokažu da oni ljudi koji nisu preosetljivi na gluten imaju ikakvu zdravstvenu korist od ovakve ishrane. Poslednje istrazivanje je rađeno na do sada najvećem broju bezglutenskih proizvoda i pokazalo je da bezglutenski proizvodi nisu nutritivno superiorni u odnosu na hranu sa glutenom, ali da koštaju više.

Dostupnost i raznovrsnost bezglutenske hrane bitna je kako bi se ljudima koji boluju od celijačne bolesti obezbedilo održavanje kvalitetnog i zadovoljavajućeg načina ishrane, ali su bezglutenski proizvodi postali popularni i među širom populacijom koja je doživljava kao „zdraviju“ opciju u ishrani.

Kada oboleli od celijakije ishranom unose proizvode koji sadrže gluten dolazi do izraženih upala crevne sluzokože Jedini način da ublaže simptome je doživotna bezglutenska ishrana. Proteinski kompleks glutena koji se nalazi u pšenici, raži, ječmu, prisutan je u velikom broju jela koja se konzumiraju u svakodnevnoj ishrani, u raznim vrstama hleba, picama i u prerađenim proizvodima. Zbog ograničenja u izboru namirnica i kako bi bili sigurni da imaju balansiranu ishranu, oboleli od celijakije moraju da budu detaljno upućeni u nutritivne vrednosti i karakteristike namirnica : 20 do 30 % ovih pacijenata usled promenjene ishrane može imati nedostatak pojedinih vitamina i minerala.

Cilj ispitivanja bio je da uporedi nutritivne vrednosti bezglutenskih proizvoda i proizvoda koji sadrže gluten. Ispitivanje je sprovedeno na 63 bezglutenska i 126 proizvoda koji sadrže gluten iz više različitih austrijskih supermarketa.

Rezultat je pokazao da između dve vrste srodnih proizvoda gotovo da nema razlike u pogledu nutritivne vrednosti. Količina ugljenih hidrata, masti i vlakana sadržanih u njima je otprilike ista, iako je otkriven niži sadržaj proteina u bezglutenskim proizvodima. Uočene su izvesne razlike u pogledu količine vitamina i minerala, ali je ustanovljeno da ih balansirana dijeta može kompenzovati. Bezglutenski proizvodi, na primer, sadrže manje cinka i manji sadržaj kalijuma, ali sa druge strane najčešće imaju nešto niži sadržaj holesterola i soli.

U istraživanju su takođe upoređivane cene bezglutenskih proizvoda i istih proizvoda koji sadrže gluten. U svim kategorijama hrane, od brašna preko pasti do grickalica, bezglutenski proizvodi bili su dvaput, a nekad i do dva i po puta skuplji u odnosu na iste proizvode koji sadrže gluten. Tako da, ukoliko nemate potvrđenu dijagnozu, nema potrebe da se izlažete nepotrebnom trošku.

 

Liked it? Take a second to support Ana Ružić on Patreon!

Become a patron at Patreon!

Source: https://peerj.com/articles/1337.pdf

Ostavite komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.