Ubistvo šestoro dece u Siriji vojska SAD-a naziva uspešnom misijom

report_us_airstrikes_killed_six_children_in_syria_crop1448610918709.jpg_1718483346U ekskluzivnom izveštaju za portal MEE, vojska SAD-a se optužuje za ubijanje devet civila od kojih su šestoro deca tokom bombardovanja sirijskog grada Atmeha na severu zemlje,  izvedenog proteklog avgusta. Optužbu je načinio otac poginule dece, Muavija al-Amuri, koji je izjavio da vlada SAD-a pokušava da prikrije zločin nad njegovom porodicom i izbeglicama koje su utočište našče u njegovoj kući u vreme bombardovanja.

syria_children.jpg_56400128„Avion koji pripada koaliciji je pogodio moju kuću sa šest raketa. Uništili su mi kuću, a moja deca su poginula.
U mojoj kući su bile i izbeglice iz Ariha (okolina Idliba) koje su takođe poginule”, rekao je Amuri. Amuri nije bio u svojoj kući u vreme napada. Poginuli su: Fatima od 10 godina, Hajat od 9, Amina od 7, Asia od 5, Marva 4 i Abdulah od 10 meseci.

Prema pisanju Njujork tajmsa, optužbu protiv SAD-a su prvi izneli Amurovi rođaci u avgustu nakon čega je Vašington naredio da se sprovede istraga. Međutim, u izveštaju od prošlog četvrtka se tvrdi da centralna komanda SAD-a smatra da ubistava nije bilo, te da su vazdušni udari bili usmereni protiv Islamske Države.

„Cilj je bio rejon koncentracije Daeša (Islamske Države) u blizini Atmeha. Napad Koalicije je bio uspešan”, napisao je u pismu MEE-u glasnogovornik centralne komande SAD-a major Tim Smit. „Koalicija troši mnogo vremena na istraživanje meta da bi osigurala maksimalni efekat na Daeš i da umanji broj potencijalnih civilnih žrtava. Nema dokaza koji povezuju poginule i povređene tokom vazdušnih udara Koalicije”.

Uprkos tvrdnji vojske SAD-a da je cilj bila Islamska Država, Amuri i ostali stanovnici su izjavili da su lokalni pobunjenici isterali ID još 2014. te da od tada nemaju nikakvo prisustvo u Atmehu. Al-Amuri je rekao da ID „nije prisutan u toj zoni već dve godine”. „Ovo je moja kuća. Moj dom. Živeo sam tu sa porodicom i izbeglicama. Sve civili”.

Analitičari i stručnjaci su takođe naglasili da ni ID ni Front al-Nusra, takođe mete napada Koalicije, nemaju prisustvo u Atmehu. „Niti je Nusra niti njihova filijala. Nema ni rejona koncentracije ID-a u blizini. Svi su dalje na istoku”, rekao je Robert Ford, bivši ambasador SAD-a u Siriji u izjavi za portal Dejli bist (Daily Beast) u avgustu nakon napada.

Prema pisanju MEE-a, centalna komanda SAD-a je u prvi mah poricala izveštaje o napadu, ali je kasnije izjavila da je u pitanju zabuna oko transkripcije imena grada. To navodi na pomisao da Vašington pokušava da prikrije zločin.

SAD i saveznici su otpočeli sa vazdušnim udarima na grupe ekstremista septembra 2014. godine i od tada su priznali ubijanje civila. U septembru je SAD sa svojim 10 regionalnih saveznika oformila koaliciju za borbu protiv ID-a koja je izvela preko 2,800 udara u Siriji. SAD je izvršila preko 95% ovih napada, prema izveštajima Rojtersa.

Međutim, od početka operacije u Siriji, Ministarstvo odbrane SAD-a je tek u maju priznala jedan incident u kojem su poginuli sirijski civili: dvoje dece u novembru 2014. u gradu Harinu. Posmatrači situacije u Siriji su zabeležili smrt makar 250 civila u napadima Koalicije u periodu od septembar 2014. do novembra 2015. Oni smatraju da je od početka kampanje ubijeno 3,952 osobe u Siriji.

Liked it? Take a second to support Stefan Martinović on Patreon!

Become a patron at Patreon!

Source: http://www.telesurtv.net/english/news/Report-US-Airstrikes-Killed-Six-Children-in-Syria-20151127-0002.html

Ostavite komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.