Prvi američki vojnici sleteli u Siriju

Foto: BasNews

 
Američki vojnici su stigli u sirijski pogranični grad Kobane, gde se pripremaju za ofanzivu protiv Islamske Države, i obučavaju kurdske milicije (YPG), saopštili su kurdski izvori u četvrtak.

Mustafa Abdi, aktivista iz Kobanija, izjavio je za AFP da su američki instruktori pristigli “u poslednjih nekoliko sati” , govoreći o onome što je prvo zvanično razmeštanje američkih kopnenih snaga u Siriji.

Izvori iz YPG-a ne potvrđuju da li će američke trupe učestvovati u borbenim akcijama, već naglašavaju da su Amerikanci tu da pripreme plan napada na gradove Jarablus i Raku, kao i da koordinišu dejstva SDF-a (koji čine YPG, FSA i Asirijski hrišćani) sa vazdušnim udarima međunarodne koalicije, javlja Midl Ist Monitor.

Iako su SAD i ranije obučavale YPG borce1, i pružale im podršku iz vazduha, Vašington je bio oprezan da ta podrška ne bude previše očigledna zbog strahovanja NATO saveznika Turske da nezavisni kurdski entitet može biti stvoren duž njenih granica. Ova odluka da se otvoreno obučavaju i koriste YPG borci označava prekid sa tom praksom.

Ovaj potez dolazi samo par dana nakon rušenja ruskog aviona od strane Turske, i mlake izjave američkih zvaničnika da je ovaj incident stvar između Rusije i Turske2.

Pre ovog incidenta Amerikanci su već koristili borce PKK i YPG u Iraku, tokom nedavne bitke za Sindžar3, ali su to radili manje otvoreno, što ovaj put nije slučaj.

Po svemu sudeći, Turska je trenutno u najnezavidnijoj poziciji što se tiče uticaja na stanje na terenu u Siriji, što je može dovesti u situaciju da ponovi slične akcije iz očaja.

Odmah po objavljivanju vesti o pristizanju američkih vojnika u Siriju, ruski predsednik Vladimir Putin je izjavio da je Rusija spremna na saradnju sa međunarodnom koalicijom na čelu sa SAD u Siriji4.

 

Liked it? Take a second to support Aleksandar Pekic on Patreon!

Become a patron at Patreon!


  1. http://www.princip.info/2015/09/17/americke-specijalne-jedinice-vec-u-siriji/  

  2. http://www.businessinsider.com/russian-jet-downing-pentagon-isis-2015-11  

  3.  http://www.princip.info/2015/11/23/sad-skrivale-ko-je-sve-ucestvovao-u-bici-za-sindzar/  

  4.  http://news.yahoo.com/putin-criticizes-turkey-not-apologizing-jet-downing-112802132.html  

Ostavite komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.