SAD usmrtila 20 savezničkih vojnika u Iraku tokom napada na položaje ID-a

iraqforceU izjavi za štampu vojske SAD-a navodi se da „postoji mogućnost” da su njihovi vazdušni napadi dovele do smrti iračkih vojnika, ali ne navodi više detalja, prenosi al-Ahed. U izjavi za Sputnjik, stariji irački zvaničnik je izjavio da je vojska SAD-a usmrtila najmanje 20 vojnika, a povredila preko 30.

Iračka vojska se sukobila sa militantima provincije Anbar, a vazdušni udari tokom bliskih sukoba u blizini Faludže su prouzrokovale žrtve na obe strane. Vojska Iraka je napredovala prema položajima ID-a ali nije imala podršku iračkog ratnog vazduhoplovstva zbog loših vremenskih uslova.

Koalicione snage su izvršila dva udara na poziv iračkih snaga za podršku omogućivši vojnicima da brže napreduju i uvuku militante ID-a u blisku borbu. „Treći koalicioni udar je izveden bez uzimanja u obzir pokrivene razdaljine, što je kao posledicu imalo žrtve sa naše strane”, rečeno je u izjavi iračke komande.

Vojska SAD je izjavila da je ovo prvi slučaj ovog tipa tokom operacije „Nerazdvojiva rešenost”, koja za cilj ima isterivanje ID-a iz provincije Anbar.

Liked it? Take a second to support Stefan Martinović on Patreon!
Source: http://www.english.alahednews.com.lb/essaydetails.php?eid=31442&cid=390

Ostavite komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.