Turska gradi vojnu bazu u Somaliji

Turquía-base-África-620x400Turska je otpočela sa izgradnjom vojne baze u Mogadišu, glavnom gradu Somalije, izveštavaju izvori bliski turskoj vlasti, a prenosi HispanTV.

Šef odeljenja odgovornog za Somaliju pri Ministarstvu vanjskih poslova Turske, Emil Tekin, objašnjava da je odluka usvojena u okviru obostranog dogovora o vojnoj saradnji. „Ovaj centar za vojnu obuku će takođe biti bitna baza za pružanje vojne obuke celoj Africi”, rekao je Tekin podsećajući da je ovo prva turska baza u Africi.

Ankara i Mogadiš su potpisali dogovor 25. januara 2015. o povećanju vojne saradnje, a potrajalo je gotovo godinu dana da ga turska parlamentarna Komisija za odbranu ratifikuje 9. decembra 2015. „Turska je strateški partner Somalije. Cenimo trud turskog predsednika da pomogne narodu Somalije”, izjavio je predsednik Somalije, Hasan Šeidž Mohamud, nakon inicijalnog potpisivanja dogovora, januara 2015.

Sa turske strane, pukovnik Murat Jaman je podsetio da prošlogodišnji ugovor dolazi nakon druga dva ugovora potpisanih 2010. godine sa Somalijom, o finansijskoj vojnoj saradnji kao i u saradnji na vojnoj obuci. Od tada, Turska obezbeđuje pomoć Somaliji da poveća kapacitete svojih snaga bezbednosti.

Tekin je najavio da Turska ima nameru da podigne i vojnu školu u ovoj afričkoj zemlji sa ciljem obuke kako oficira tako i podoficira, nakon što je Mogadiš izrazio dobru volju da uspostavi vojnu strukturu koja bi popunila vakum koji trenutno postoji u njenim snagama bezbednosti.

Turska širi svoje prisustvo u Africi dok istovremeno Ankara predviđa otvaranje svoje prve baze na Bliskom Istoku, u Kataru, u kojoj će postaviti 3,000 vojnika.

Liked it? Take a second to support Stefan Martinović on Patreon!

Become a patron at Patreon!

Source: http://www.resumenlatinoamericano.org/2016/01/12/turquia-instala-base-militar-en-somalia-la-primera-en-africa/

Ostavite komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.