Kopnena intervencija u Libiji – francuski komandosi se iskrcali u Bengaziju

Francuske specijalne snage iskrcale su se u Bengaziju, na teritoriji vlade generala Halifa Haftara, kako bi mu pružile podršku za vojne operacije u gradu i okolini, potvrdili su obaveštajni libijski bezbednosni izvori.

U ekskluzivnoj izjavi za Hafington post Arabi, izvori su objasnili da su te snage trenutno stacionirane u vazdušnoj bazi Benina, istočno od Bengazija. Ni broj ni veličinu snaga nisu poznati.

Pošto libijske političke stranke još nisu uspele da postignu dogovor o formiranju vlade nacionalnog jedinstva, nakon čega bi usledio oficijelni poziv Zapadu, preko UN, da interveniše, snage međunarodne koalicije su primorane da intervenišu mimo međunarodnog zakona.

Po povratku iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, Haftar je najavio jačanje vojnih operacija protiv militanata Islamske države, ali su njegove snage u dva dana izgubile 19 vojnika, pa je ispomoć stranih trupa neophodna.

SAD i Velika Britanija vrše pritisak na libijski parlament da ubrza formiranje vlade nacionalnog jedinstva, kako bi veći deo kopnenih snaga NATO mogao da se pridruži francuskim specijalnim jedinicama i preuzme kontrolu nad zemljom.

Kako javlja američki „Strategic Intelligence”, iskrcavanju francuskih trupa je prethodilo iskrcavanje manjeg broja američkih, britanskih i ruskih komandosa u vojnu bazu Derna, na zapadu zemlje, krajem prošlog meseca.

Liked it? Take a second to support Aleksandar Pekic on Patreon!

Become a patron at Patreon!

Ostavite komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.