EU uvodi embargo na prodaju oružja Saudijskoj Arabiji

saudi_arabia_military-1024x683Parlament Evropske unije je doneo rezoluciju o uvođenju embarga na prodaju oružja Saudijskoj Arabiji zbog rata protiv Jemena, prenosi RT. Embargo treba da važi za sve članice EU dok se ne bude okončala istraga o kršenju međunarodnih ljudskih prava u Jemenu.

Prema rečima Alina Smita, glasnogovornika za vanjske poslove političke grupe Grins (eng. Greens), ovaj potez bez presedana predstavlja izraz frustracije zbog vazdušnih udara vojnog vazduhoplovstva Saudijske Arabije na civilno stanovništvo u koju svrhu se upotrebljava oružje izvezeno iz Velike Britanije i Francuske.

Saudijska Arabija je lobirajući pokušala da spreči donošenje rezolucije. Saudijski ambasador u Briselu Abdulrahman al-Ahmed tvrdi da je za vojni sukob kriv Iran, a da su saudijske operacije uključivale i humanitarnu pomoć. On je takođe naveo da je njihova intervencija vezana za borbu protiv terorizma, prvenstveno protiv Al-Kaide i ID u Jemenu.

Panel UN uspostavljen za izveštavanje o bombardovanju Jemena je proteklog meseca saopštio Savetu bezbednosti da  Saudijska Arabija sistematski napada civilno stanovništvo.

Liked it? Take a second to support Stefan Martinović on Patreon!

Become a patron at Patreon!

Ostavite komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.