Nakon smrti marinca, SAD priznale prisustvo većeg broja trupa u Iraku

Foto: ibtimes

Nakon što je objavljen identitet američkog marinca koji je, u subotu, poginuo u severnom Iraku, SAD su bile primorane da obelodane veće prisustvo vojnih trupa u toj zemlji.

Marinac je identifikovan kao narednik Luis F. Kardin, iz grada Temekula, Kalifornija, a služio je u 26. marinskoj ekspedicijskoj jedinici, koja broji oko 2.200 vojnika.

Prema zvaničnim američkim podacima, u Iraku je 3.555 pripadnika američke vojske,1 ali o prisustvu ove jedinice nismo ranije obavešteni.

Kako bi se preduhitrila pitanja novinara, američko Ministarstvo odbrane je, preko neimenovanog zvaničnika, saopštilo medijima da je ova jedinica tek pre nedelju dana otpremljena u Irak, sa ciljem da učestvuje u predstojećoj bici za Mosul.2

Ako na zvanične podatke o broju Amerikanaca u Iraku dodamo i ovu cifru, možemo zaključiti da će se SAD, tokom bitke za Mosul, manje oslanjati na savezničke, a više na sopstvene trupe.

Interesantan obrt u odnosu na izjavu (16 puta saopštenu svetskim medijima)3 Baraka Obame da SAD neće slati trupe u Irak i Siriju.

Liked it? Take a second to support Milica Nikolić on Patreon!

Become a patron at Patreon!


  1. http://www.princip.info/2015/06/11/sad-salju-dodatne-trupe-u-irak-i-otvaraju-novu-vojnu-bazu/  

  2.  https://www.washingtonpost.com/news/checkpoint/wp/2016/03/20/death-of-u-s-marine-in-iraq-highlights-use-of-troops-from-navy-ships-in-isis-war/  

  3.  https://www.washingtonpost.com/news/checkpoint/wp/2016/03/20/death-of-u-s-marine-in-iraq-highlights-use-of-troops-from-navy-ships-in-isis-war/  

Ostavite komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.