Kolumbija: FARC-EP traži zaštitu od SAD

farc_kerry_meeting_21-03-2016.jpg_1718483346Džon Keri, državni sekretar SAD, zemlje koja je decenijama finansirala državu Kolumbiju sa ciljem suzbijanja komunističke gerile, sastao se tokom posete Kubi i sa predstavnicima FARC-EP (Revolucionarne oružane snage Kolumbije – Narodna vojska), te izrazio podršku mirovnim pregovorima radi okončanja višedecenijskog sukoba.

Komandant FARC-a, Ivan Markez zvani Timočenko, izjavio je da su u prošlosti imali „izvesna neslaganja” sa SAD, ali sada „kada se radi o miru, neslaganja nema”. On je ujedno zatražio od SAD da podrže napore da se okonča paravojno nasilje u Kolumbiji, čije su glavne žrtve simpatizeri ove gerile.

Uprkos američkoj podršci mirovnim pregovorima FARC-a i Kolumbije, ova gerila se i dalje nalazi na listi terorističkih organizacija. Prema saopštenjima obe strane, nije bilo reči o oslobađanju Simona Trinidada, jednog od vođa gerile koji se trenutno nalazi u zatvoru maksimalne bezbednosti u državi Kolorado.1 Kako FARC planira da izbegne ovaj scenario po ko zna koji put, još uvek nije jasno. Oslanjanje na glavnu imperijalističku silu kao garanciju mirovnih pregovora, silu koja je preko 50 godina potpaljivala masakr kolumbijskog naroda, bogatila se na trgovini drogom i to stanje održavala eskadronima smrti, a pri tome jednog od pregovarača smatra teroristom, ne deluje kao ubedljiva strategija. Kao i pre toga, ovako krupne greške u zemlji kao što je Kolumbija plaćaju se životima.

Osim FARC-a, u Kolumbiji je aktivna još jedna manja gerilska skupina: ELN (Narodnooslobodilačka vojska). Oni se protive mirovnim pregovorima, a vojna dejstva vrše i dalje.

Detaljniju analizu mirovnog procesa u Kolumbiji možete pročitati u tekstu: „Antiimperijalistički front povodom mirovnog procesa u Kolumbiji”.

Liked it? Take a second to support Stefan Martinović on Patreon!

Become a patron at Patreon!


  1. http://www.telesurtv.net/english/news/Kerry-Meets-With-FARC-in-Cuba-Vows-to-Support-Colombia-Peace-20160321-0011.html))

    Prvobitni rok za potpisivanje mira je bio 23. mart, ali je u međuvremenu, usled neslaganja, taj rok produžen. ((http://www.telesurtv.net/english/news/Colombias-FARC-Hopeful-After-Unimaginable-John-Kerry-Meeting-20160322-0032.html))

    Sredinom marta je objavljena informacija da je u periodu od dve nedelje u Kolumbiji ubijeno 29 pripadnika levice. Radi se o istom scenariju koji se odvijao osamdesetih i devedesetih godina prilikom pređašnjih pokušaja uspostavljanja mira. Naime, država je iskoristila priliku da fizički uništi levicu nakon pokušaja legalizacije. ((http://colombiareports.com/29-leftist-leaders-killed-2-weeks-colombia/ 

Ostavite komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.