Ukrajinska vlada prihvata GMO, kao deo sporazuma sa MMF-om

Foto: Reuters/Bogdan Cristel

Kao deo ugovora o kreditu sa MMF-om, Ukrajina je prihvatila i aranžmane koji su otvorili vrata zemlje velikim korporacijama, među kojima je i zloglasni Monsanto.

Iako se stručnjaci slažu da će prihvatanje GMO hrane imati razoran uticaj na ekosistem, ukrajinske vlasti su pod pritiskom Svetske banke i MMF-a ipak otvorile zemlju za genetski modifikovane useve.

Oakland Institut iz Kalifornije je nedavno objavio izveštaj pod nazivom “Walking on a west side” u kojem iznosi detalje sporazuma Ukrajine i MMF-a, vezano za GMO.1

Zanimljivo je da je svrgnuti predsednik Ukrajine Viktor Janukovič, odbio ponudu MMF-a da prihvati 17 milijardi dolara kredita pod istim uslovima, već se opredelio za ruski paket pomoći od 15 milijardi dolara, uz jeftiniju cenu ruskog gasa.

Prema izveštaju Oakland Instituta, “Iako ukrajinski zakon ne dozvoljava upotrebu GMO u poljoprivredi, član 404 Sporazuma sa EU, koji se odnosi na poljoprivredu, sadrži klauzulu koja je uglavnom ostala nezapažena kada je javnost u pitanju: da će obe strane sarađivati da omoguće upotrebu biotehnologija.

Ustav Ukrajine zabranjuje poljoprivrednicima da koriste GMO useve, ali će sada, usled ovog sporazuma, Ukrajina biti primorana da modifikuje sopstvene zakone.

 

Liked it? Take a second to support Nikola Marković on Patreon!

Become a patron at Patreon!


  1.  http://www.oaklandinstitute.org/walking-west-side-world-bank-and-imf-ukraine-conflict  

Source: http://www.oaklandinstitute.org/walking-west-side-world-bank-and-imf-ukraine-conflict

Ostavite komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.