Afrokanađani okupirali kancelariju vlade u znak solidarnosti sa Indijancima

Foto: BLM

Afrokanađani su juče okupirali kancelariju vlade Kanade za autohtone poslove Severne Kanade (INAC), zahtevajući da federalna vlada preduzme konkretne korake nakon samoubilačke krize u indijanskoj Atavapiskat zajednici u Ontariju.

Policija je odmah potom reagovala i zatražila od demonstranata da napuste prostorije vlade, što su demonstranti odbili.

Policija Toronta je izdala saopštenje u kojem se kaže da je preko 30 članova organizacije Black Lives Matter preplavilo kancelariju u St. Clair Avenue East, i da su demonstranti uklonili kanadsku zastavu iz kancelarije, što je neprihvatljivo.

Oni kažu da se solidarišu sa Atavapiskat indijanskom zajednicom, koja je proglasila vanredno stanje u subotu zbog samoubilačke krize o kojoj smo prethodno izvestili.

Demonstranti odbijaju da napuste prostorije dok INAC zvaničnici ne dođu da razgovaraju sa njima direktno.

“Hoćemo da čujemo šta rade, i da to budu konkretne stvari, a ne samo da pošalju socijalne radnike”, rekao je demonstrant Keri Lester za CBC Toronto.

“Mi smo spremni da ostanemo koliko je potrebno … i tek kada nam saopšte svoj plan rada, i mi utvrdimo da je zadovoljavajući, onda ćemo otići.”

Ubrzo potom je reagovala ministarka zdravlja Džejn Filpot, rekavši da “vlada želi da uveri indijanske zajednice da smo direktno angažovani u rešavanju vanredne situacije.”

Afrokanadjani su ismejali ovu izjavu ministarke, rekavši da ona “ne znači ništa” i da to ne smatraju dovoljnom osiguracijom da bi napustili kancelarije vlade.

 

Liked it? Take a second to support Nikola Marković on Patreon!

Become a patron at Patreon!

Ostavite komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.