Severnoamerička duvanska industrija izrabljuje dečiji rad

north_carolina_child_labor.jpg_1718483346Veći broj uzgajivača duvana iz Severne Karlone koji su u partnerskim odnosima sa duvanskom firmom R.J. Rejnolds (R.J. Reynolds), nelegalno zapošljava decu ispod 13 godina za žetvu duvana, iznosi se u izveštaju objavljenom protekle srede, a prenosi teleSUR.

Nedavna sprovedena revizija koju je naručila duvanska kompanija, otkrila je da 40% uzgajivača zapošljava maloletne radnike time kršeći federalne zakone o dečijem radu. Među njima je i 16% maloletnika ispod 16 godina koji nelegalno vrše opasne poslove.

Baldemar Velaskez, predsednik Komiteta za organizaciju rada na farmama, kaže da nije iznenađen rezultatima revizije.

„Već osam godina govorimo [ovom duvanskom] preduzeću da se vrše ozbiljna kršenja radnih prava na južnjačkim poljima duvana, uključujući i Rejnoldsovim farmama. Zamislite tek šta bi sprovedena kontrola pronašla da im je dopušteno da razgovaraju sa radnicima i izvrše temeljnije upite vezane za radničko iskustvo”, rekao je Velaskez. „Umesto da rade sa nama da se problemi reše, Rejnolds neprestano negira da ova situacija postoji i pokušava da radničke probleme stavi pod tepih”.

Najmanje pet maloletnika je radilo na poljima bez njihove porodice, prema nalazima revizije, od kojih je troje imalo dopuštenje roditelja.

Rejnolds Amerikan (Reynolds American) i Altria Grup (Altria Group), dve najveće firme za proizvodnju duvana u SAD-u, obećale su 2014. godine da će zabraniti upošljavanje dece mlađe od 16 godina za rad na poljima.

Liked it? Take a second to support Stefan Martinović on Patreon!

Become a patron at Patreon!

Source: http://www.telesurtv.net/english/news/Tobacco-Farms-Exploit-Child-Labor-in-North-Carolina-20160505-0046.html

Ostavite komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.