SAD traže “čvršću bezbednost” u Zelenoj zoni Bagdada!

Foto: Reuters

Američki predsednik Barak Obama i Irački premijer Hajder al-Abadi razgovarali su telefonom nakon drugog uzastopnog proboja iračkih demonstranata u Zelenu zonu Bagdada.

Obama je izrazio zabrinutost za stanje u Bagdadu i pozvao na “čvršću bezbednost” u utvrđenoj Zelenoj zoni, saopštila je Bela kuća u subotu.

Zelena zona je utvrđeni deo glavnog grada, gde žive stranci, diplomate i irački političari, izolovani od ostatka građana Bagdada.

Najmanje četiri demonstranata je poginulo, a 90 povređeno, u sukobima sa snagama bezbednosti u Zelenoj zoni u petak, saopštili su bolnički izvori iz Bagdada.

Obama je razgovarao telefonom sa al-Abadijem i Bela kuća je saopštila da je tokom razgovora istaknuto da “irački narod može da reši ove aspiracije kroz demokratske institucije”, a ne nasilnim putem.

Umesto osude policijskih snaga i izraza saučešća sa žrtvama, SAD zahtevaju pojačane mere bezbednosti u Zelenoj zoni, i pozvale su narod Iraka na jedinstvo sa vladom u borbi protiv Islamske države.

MMF je zaključio sporazum sa iračkom vladom, o novom paketu pomoći od 5.2 milijardi dolara, kako bi se, makar privremeno, rešio problem sve opasnijih socijalnih nemira u uništenoj zemlji.

Obama je pohvalio al-Abadija za korake koje je njegova vlada preduzela u finalizaciji dogovora sa Međunarodnim monetarnim fondom i rekao da je važno za međunarodnu zajednicu da podrži ekonomski oporavak Iraka usred borbi protiv Islamske države.

 

Liked it? Take a second to support Ana Ružić on Patreon!

Become a patron at Patreon!

Ostavite komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.