Engleska policija hapsi turske komuniste u Londonu (VIDEO)

Erdogan progoni političke protivnike i van zemlje

Početkom aprila ove godine, neposredno nakon posete tadašnjeg premijera Turske, Ahmeta Davutolua Velikoj Britaniji, engleska policija je sprovela raciju nad Anatolijskim kulturnim centrom u Londonu. U akciji je uhapšeno nekoliko osoba, sam centar je, prema Zakonu o terorizmu, zatvoren, dok je glasilo Narodnog fronta, nedeljnik Jurujuš (marš) zabranjen.

Aktivisti Narodnog fronta u Engleskoj su u znak protesta podigli informativni šator kao vid otpora tražeći da se članovi Centra puste na slobodu i Centru dopusti dalji rad. U utorak, 31. marta, engleska policija je sprovela novu akciju nad aktivistima koji su se našli u šatoru pri čemu je uhapšeno 7 osoba. Nasilna hapšenja su izvršena pred očima dece od 3, 4 i 6 godina koji su morali da gledaju kako im starije sestre vuku za kosu i stavljaju lisice na ruke. Od 7 osoba, 5 su puštene na slobodu, a 2 su zadržane u pritvoru.

Vlasti su pretile uklanjanjem šatora jer se nalazi na državnom vlasništvu, iako je za danas, 2. juni, zakazan sastanak radi pregovora o trenutnoj situaciji.1

Ovo je novi slučaj represije nad ovom organizacijom u Evropi, a njemu je prethodila zabrana nedeljnika Jurujuš u Nemačkoj, te Anatolijskog kulturnog centra u Holandiji.

Anatolijski kulturni centar je organizacija simpatizera turske organizacije Narodni front koja nema pravni status u Turskoj, ali nije zabranjena. Ona je istaknuti protivnik politike Ergodana i AKP-a, a mobiliše mahom građane kurdske nacionalne pripadnosti, kao i sekularne turske alevije u borbi protiv imperijalizma, neokolonijalizma, te za uspstavljanje socijalizma i vlasti zasnovane na narodnoj samoupravi.

Aktivisti Narodnog fronta su i simpatizeri Revolucionarne narodnooslobodilačke partije-fronta (DHKP-C) koji se u Turskoj, SAD-u i EU smatra terorističkom organizacijom.  DHKP-C je u Evropi legalno delovao do 2000. godine kada je stavljen na listu terorističkih organizacija i time je zabranjen rad njegovih kancelarija za informisanje. SAD je u izveštaju iz maja 2014. godine DHKP-C naveo glavnim neprijateljem za svoje interese u Turskoj čime je PKK, usled saradnje i mirovnog procesa, došao na drugo mesto. Izveštaj takođe navodi da Turska sarađuje sa evropskim kolegama na suzbijanju aktivnosti DHKP-Ca.2

U prostorijama Anatolijskog kulturnog centra su pronađene slike palih gerilaca DHKP-Ca, što je prema Zakonu dovoljno da se optuže za podršku terorizmu.

Liked it? Take a second to support Stefan Martinović on Patreon!

Become a patron at Patreon!


  1. http://halkinsesitv.org/londra-direnis-cadirinda-gozaltina-alinanlar-serbest-birakildi/ 

  2. http://www.hurriyetdailynews.com/us-report-cites-dhkpc-puts-less-emphasis-on-pkk.aspx?pageID=238&nID=65844&NewsCatID=359 

Ostavite komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.