Preko 30.000 Afrikanaca diplomiralo na kubanskim univerzitetima

Foto: Allison Shelley/The Development Set

Univerzitet Havane obeležio je 25. maja Dan Afrike, sa organizacijom studentske tribine pod nazivom “Upoznajmo Afriku, njenu istoriju i savremenost”.

Tokom manifestacije, istaknute su jake veze bratstva koje ujedinjuju oba naroda, i pozvano je na još dublju saradnju u sektorima kao što su obrazovanje, zdravstvo i sport.

Klara Pulido, koordinator Kancelarije za međunarodne odnose Centralnog komiteta Komunističke partije Kube za Afriku i Bliski istok, istakla je da je više od 30.000 Afrikanaca diplomiralo na kubanskim univerzitetima.

U prisustvu afričkih diplomata, profesora i studenata, Pulido je ukazala na masovno prisustvo kubanskih stručnjaka u zemljama Afričke unije (AU), a posebno na rad medicinskog osoblja u Gvineji, Sijera Leone-u i Liberiji, gde rade na suzbijanju epidemije Ebole.

Ona je takođe izrazila zahvalnost za podršku koju države članica AU pružaju Kubi u borbi da se okonča ekonomska, trgovinska i finansijska blokada nametnuta od strane SAD pre više od pola veka.

Pulido je takođe podržala borbu za nezavisnost Saharske Arapske Demokratske Republike, čije je teritorija još uvek okupirana od strane Maroka.

Ovaj događaj je ujedno pružio i priliku da se obeleži 130 godina od ukidanja ropstva u ovoj karipskoj zemlji.

 

Liked it? Take a second to support Ana Ružić on Patreon!

Become a patron at Patreon!

Ostavite komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.