Haški tribunal posthumno oslobodio Slobodana Miloševića optužbe!

Foto: AFP

Haški Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju (ICTY), utvrdio je da pokojni srpski predsednik Slobodan Milošević nije odgovoran za ratne zločine počinjene tokom rata u Bosni 1992-95.1

Neverovatno, ali tek tokom presude za ratne zločine bivšem predsedniku bosanskih Srba, Radovanu Karadžiću, Pretresno veće je saopštilo da je jednoglasno zaključilo da Slobodan Milošević nije bio deo “udruženog zločinačkog poduhvata” za koji ga je tužilaštvo teretilo.

U presudi Karadžiću od 24. marta navodi se da “Veće smatra da nije bilo dovoljno dokaza da se Slobodan Milošević složio sa planom “trajnog uklanjanja bosanskih Muslimana i bosanskih Hrvata sa teritorija bosanskih Srba”.

Sudsko veće je zaključilo da su se “odnosi između Miloševića i optuženog pogoršali od 1992. godine, a do 1994. godine, dvojica lidera više nisu delili isto mišljenje o akcijama koje treba preduzeti.

Veće takođe smatra da je od marta 1992. godine, nesklad između optuženog i Miloševića na sastancima sa međunarodnim predstavnicima, bio očigledan, a Milosevic i ostali srpski lideri su otvoreno kritikovali lidere bosanskih Srba da čine “zločine protiv čovečnosti” i “etničko čišćenje”, i da ratuju za svoj džep.

Nije bilo zvaničnog saopštenja ili konferencije za štampu povodom oslobađajuće presude Miloševiću, i da istraživački novinar Andi Vilkokson nije obelodanio svetu ovu informaciju, očigledno da nijedan svetski medij ne bi našao za shodno da nas o tome obavesti.2

To je, u neku ruku, i logično, s obzirom da su zapadni mediji odigrali značajnu ulogu u demonizaciji bivšeg srspkog predsednika, nazivajući ga “Jugoslovenski koljač”, i prejudicirajući njegovu krivicu za ratne zločine.

Međutim, Milošević je takođe terećen i za zločine u Hrvatskoj i Kosovu, a konačna presuda po tim tačkama nije nam poznata.

 

Liked it? Take a second to support Ivo Kovačević on Patreon!

Become a patron at Patreon!


  1.  https://www.rt.com/op-edge/354362-slobodan-milosevic-exonerated-us-nato/  

  2.  http://www.counterpunch.org/2016/08/01/the-exoneration-of-milosevic-the-ictys-surprise-ruling/  

12 Responses to Haški tribunal posthumno oslobodio Slobodana Miloševića optužbe!

Ostavite komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.