Fejsbuk i Izrael potpisali dogovor o suzbijanju Palestinaca

Foto: Rojters

Foto: Rojters

Društvena mreža Fejsbuk i vlada Izraela su postigle dogovor o uspostavljanju zajedničkih timova u cilju borbe protiv navodnog „podsticanja na legalne aktivnosti” na ovoj društvenoj mreži, a odnosiće se na Palestince i izraelske Arape, prenosi teleSur.

„Sastanak je održan pod pretpostavkom da Fejsbuk ima sposobnost, odgovornost i volju da pomogne u uklanjanju podsticanja na zločin i terorizam sa mreže”, saopštili su su ministarka pravde Izraela Ajelet Šaked i ministar unutrašnjih poslova Gilad Erdan u zajedničkoj izjavi.

Oba ministra pripadaju najkonzervativnijoj desničarskoj vladi u istoriji ove zemlje, a dalje kvalifikuju kritiku i odgovor na izraelske operacije, vansudske egzekucije i ciljanje antiokupacionih protesta kao „podsticaj na zločin i terorizam”.

„U skorašnjoj bujici terorizma, dokazano je da je Internet postao dom za inkubaciju terorista, a mi se motamo boriti da to sprečimo. Kompanije moraju i mogu da učine mnogo više”, kaže su saopštenju koje je objavio Tajms of Israel.

„Fejsbuk i Internet kompanje imaju odgovornost za sadržaj koji dopuštaju, a koji ohrabruje podsticaj na zločin i terorizam, te treba aktivno da ga prate”, rekao je Erdan.

Ministarka pravde Šaked, koja je prethodno sve Palestince, uključujući i ženu i decu nazvala „dušmanima”, iskoristila je priliku da iskoristi godišnjicu napada na Svetski trgovinski centar u SAD-u i da pozove na pooštrenje protiv palestinskog „terora”.

„Pogotovo tokom nedelje koje se prisećamo septembarskog napada, događaja koji je promenio lice SAD-a, jasno je da postoji zajednički interes svih strana koje se nalaze u poziciji da se bore protiv terorizma”.

Fejsbuk nikada neće upotrebiti ovaj vid suzbijanja protiv Izraelaca koji pozivaju na ubistvo Arapa i Palestinaca, navodi Intersept. Tokom rata protiv Gaze 2014. godine, veliki broj Izraelaca je iskoristio društvene mreže da pozove na dalje ubijanje Palestinaca.

Prošle godine kada je izraelski vojnik uhapšen zbog otvaranje paljbe i ubijanje ranjenog Palestinca ispalivši mu metak u glavu, njegovi saborci su iskoristili Fejsbuk da pohvale ubistvo, a izraelski ekstremisti su ga pravdali traživši puštanje vojnika na slobodu.

Ista ta Šaked koji se brine za podsticaj na nasilje na Internetu, koristio je Fejsbuk da objavi tekst članka pokojnog izraelskog pisca Urija Elicura koji je palestinsku decu nazivao „malim zmijama”. Durgi primer je ministarkin komentar objavljen na Fejsbuku u kojem sve Palestince naziva „neprijateljem”, te su svi legitimne mete napada.

„Ovo je rat između dva nroda. Ko je neprijatelj? Palestinski narod”, rekla je 2015. na Fejsbuku. „Svaki rat se vodi između dva naroda, a u svakom ratu narod koji je rat otpočeo, ceo taj narod je neprijatelj”.

Oba komentara su izbrisana nakon što je imenovana za ministra pravde.

Fejsbuk i Izrael su razvili intimnu vezu u proteklih nekoliko godina. Proteklog juna, Mondovajs je izvestio da je Džordana Katler, otpravnica poslova izraelske ambasade u Vašingtonu, zadužena za vodi politiku i veze pri Fejsbukovoj kancelariji u Izraelu.

Fejsbuk se tkaođe brzo odazvao kada je Izrael zatražio da se izbrišu svi članci koji pozivaju na terorizam u proteklih godinu dana.

 

Liked it? Take a second to support Stefan Martinović on Patreon!

Become a patron at Patreon!

Source: http://www.telesurtv.net/english/news/Facebook-Israel-Seal-Deal-to-Crack-Down-on-Palestinians-Online-20160912-0031.html

Ostavite komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.