Kuba otvorila prvu fabriku prenosnih računara

Proteklog petka je inaugurisana hibridna linija za proizvodnju prenosnih računara i tableta u Havani, prenosi kubanska državna televizija. Postrojenje koje pripada Industrijskom preduzeću za informatiku, komunikacije i elektroniku, proizvodiće prenosne računare sa procesorima šeste generacije “Core i3”, “Celeron” i “Core i5”.

Kako prenosi dnevnik Granma, postrojenje planira da proizvede 50 hiljada računara u 2017. godini, a u zvaničnu posetu su došli članovi političkog biroa Partije, potpredsednik Saveta ministara, komandir revolucije i rektorka Univerziteta za informatičku nauku.

Proizvodni proces uključuje: komoru za proizvodnju senzornih ekrana, montažnu traku, kontrolu kvaliteta, liniju za pregledanje komponenata i dodatna linija za pakovanje i ambalažu. Tokom celog procesa proizvodnje vrši se nadgledanje kvaliteta i oko 27 funkcionalnih proba.

Jolanda Domingez, glavni specijalista za kontrolu kvaliteta dodaje da fabrika raspolaže laboratorijom za sertifikaciju izdržljivosti komponenata u kojoj se utvrđuje životni vek šarki na račnarima, USB konektori, tasteri, a takođe se vrše probe za temperaturu, vlagu i otpornost na slano okruženje.

Proizvodnja se će za sada biti usmerena prvestveno za velikoprodajno tržište koje čine državni centri i organizacije centralne administracije. Fabrika dnevno može proizvesti 500 primeraka, tj. do 120,000 primeraka godišnje.

Tableti će se proizvoditi u dva modela: od 8 i od 10 inča.

Inženjer Fernando Fernandez je izvestio da će tableti od 10 inča biti isporučeni sa grupom pomoćnih uređaja poput tastature koje će moći da ga pretvore u mini prenosni računar, a takođe ima izlaz putem HDMI-ja, ulaz putem USB-a i mini USB-a, kao i mogućnost da se doda memorija do 1 TB.

„Preduzeće Haier isporučuje svu opremu kao i sirovine za pokretanje proizvodnje. U međuvremenu Univerzitet informatičkih nauka je razvio operativni sistem Nova i Novadroi za teblete.”

Liked it? Take a second to support Stefan Martinović on Patreon!

Become a patron at Patreon!

Source: http://www.radiorebelde.cu/noticia/inauguran-cuba-primera-fabrica-tablets-laptops-20161224/

One Response to Kuba otvorila prvu fabriku prenosnih računara

Ostavite komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.