SAD zabranila nezavisne medije?

283296_215095635209106_100108876707783_694851_6026027_nSenat SAD-a je odobrio predlog Zakon protiv dezinformacije i propagande sa ciljem „borbe protiv sve veće opasnosti od dezinformacije iz stranih izvora”.

Kako se navodi u saopštenju predlog Zakona ima dva prioriteta: stvaranje stragetije vlade za suzbijanje strane propagande i dezinformacije, tj. da se povećaju ovlašćenja i resursi radi suprotstavljanja Rusiji i Kini, kao i ekstremistima. Ovim aktivnostima će se baviti centar koji će biti prvenstveno vođen Ministarstvom spoljnjih poslova, ali će učestvovati i visoki činovnici Ministarstva odbrane, USAID-a, obaveštajne službe i dr. Centar će razvijati, integrisati i sinhronizovati državne inicijative da se razotrkije i suprotstavi stranoj dezinformaciji, kao i da se stave u prvi plan činjenice koje podupiru saveznike i interese SAD-a.

Drugi prioritet je stvaranje fonda da se obuče lokalni novinari i obezbede stipendije i ugovori sa nevladinim organizacijama, građanskim organizacijama, trustovima mozgova, kompanijama iz privatnog sektora, medijskim organizacijama i drugim ekspertima van vlade SAD-a sa iskustvom u identifikaciji i analiziranju najnovijih trendova u tehnikama deiznformacije stranih vlada. Ovaj fond ćebiti dopuna ulozi Centra iskorišćavajući kapacitete i ekspertizu van vlade SAD-a u procesu stvaranja stategije.

Prema rečima Krisa Marfija, jednog od autora ovog predloga: „Kongres je napravio veliki korak u borbi protiv lažnih vesti i propagande iz zemalja poput Rusije. Kada predsednik bude potpisao ovaj Zakon, SAD će konačno imati alat i resurse da se suoči sa rasprostranjenim pokušajima protivnika da šire lažne narative i podrivaju demokratske institucije, kao i da kompromituju ciljeve američke spoljnje politike”.1

Odlazeći predsednik SAD-a, Barak Obama, potpisao je ovaj zakon 24. decembra 2016. godine, a na snagu stupa 2017. godine.

Iza ovog zakona se krije pokušaj da se suzbije svaki vid informacija i medija koji, kako i samo saopštenje kaže, nisu u skladu sa političkim ciljevima američkog imperijalizma i njegovih lakeja.

Tekst zakona se može naći na stranici (na engleskom jeziku): https://www.congress.gov/bill/114th-congress/senate-bill/2692/text

Liked it? Take a second to support Ana Ružić on Patreon!

Become a patron at Patreon!


  1. http://www.portman.senate.gov/public/index.cfm/press-releases?id=3765A225-B773-4F57-B21A-A265F4B5692C 

One Response to SAD zabranila nezavisne medije?

Ostavite komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.