Vojska SAD patrolira kurdskim gradom radi zaustavljanja turske invazije

Dok se šire glasine da bi vojska Turske mogla da se umeša u borbu za Raku, vojska SAD obišla je u utorak posle podne pogranično mesto Tel Abjad pod kurdskom kontrolom.

Sa tim u vezi, predstavnik koalicije predvođene Sjedinjenim Američkim Državama, Bret Mekgurk, susreo se sa komandirima Sirijskih demokratskih snaga (SDS) i zvaničnicima novoformiranog Građanskog saveta Rake vezanog za SDS. Ova grupa, čiju većinu čine Arapi, upravljaće Rakom čim je kurdske snage budu u potpunosti osvojile.

Prošle nedelje izveštaji su ukazali na to da su turski helikopteri ušli u sirijski vazdušni prostor i da su uočeni iznad Tel Abjada, grada severno od Rake koji su nedavno bombardovale turske trupe. Desetine tenkova turske vojske je postavljeno na severu Alepa odakle bi mogli predvoditi ofanzivu sa ciljem da odbace trupe SDS-a nazad do Efrina.

Vredno zapažanja je da ovi nedavni događaji dovode ova dva verna NATO saveznika u sukob, a mogli bi i podići tenzije između Vašingtona i Ankare.

Liked it? Take a second to support Stefan Martinović on Patreon!

Become a patron at Patreon!

Source: https://www.almasdarnews.com/article/video-us-army-patrols-kurdish-held-border-town-deter-turkish-army-invasion/

Ostavite komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.