Bolovanje za 500 radnika fabrike koja proizvodi za Najki i Pumu

U proteklih pet meseci pet stotina radnika četiri fabrike u Kambodži koje proizvode obuću za marke najki (Nike), puma, ejsiks (Asics) i VF, završilo je na bolničkom lečenju.

Kako saopštava Observer (The Observer), u periodu od tri dana se onesvestilo 360 radnika, a slični slučajevi padanja u nesvest su učestali u ovim fabrikama. Danska istraživačka grupa Danvoč (Danwatch), u strahu za živote radnika, sprovela je razgovore sa radnicima, sindikalistima, lekarima i državnim službenicima.

Radnici se razbolevaju od vazduha

Tvrdi se da ventilacioni sistemi u fabrikama ne funkcionišu dobro, da je u pogonima veoma toplo i da se radnici razbolevaju od vazduha koji udišu. U izjavi Pume rečeno je da je u njenim fabrikama temperatura 31 stepen, ali je „verovatno“ da dostiže 35 stepeni. Međutim, u fabrikama je izmereno i do 37 stepeni. Sistemi za hlađenje postoje samo u nekim delovima fabrike.

„Gomila se stres od umora i tromesečnih ugovora“

Situacija u kojoj radnici rade sa ugovorima na tri meseca povećava stres i zamor. Radnici koji žele da im se ugovori produže, nemaju drugog izbora već da prihvate dodatni rad. U Kambodži je minimalna plata 153 dolara, a granica gladi 393 dolara.

„Smanji se broj slučajeva padanja u nesvest“

Čeav Bunrit iz Ministarstva rada Kambodže, kaže da se smanjuje broj slučajeva padanja u nesvest: 2015. godine ih je bilo 1800, a prošle godine je broj pao na 1160.

Istraživačka grupa je utvrdila da država ne preduzima korake da bi poboljšala situaciju.

 

Liked it? Take a second to support Stefan Martinović on Patreon!

Become a patron at Patreon!

Source: http://haber.sol.org.tr/emek-sermaye/nike-ve-puma-fabrikalarinda-calisan-500un-uzerinde-isci-hastanelik-oldu-201042

Ostavite komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.