Venecuela odbacuje izjave direktora CIA i pred međunarodnom zajednicom osuđuje sistematsku agresiju SAD

Foto: Reuters/Yuri Gripas

Bolivarska Republika Venecuela kategorički odbacuje izjave direktora Centralne obaveštajne agencije Sjedinjenih Američkih Država (CIA), Majkla Pompea i osuđuje pred međunarodnom zajednicom sistematsku agresiju koju SAD sprovode protiv Venecuele:

1. Obaveštajne operacije vođene sa najvišeg nivoa imaju za cilj svrgavanje sa vlasti ustavne vlade i predsednika Nikolasa Madura Morosa, uključujući i koordinaciju sa vladama Kolumbije i Meksika kako bi se postigla tranzicija u Venecueli, a postupci vlada ovih zemalja govore o njihovim namerama da budu lideri u regionu.

2. SAD pružaju finansijsku i logističku podršku venecuelanskoj opoziciji, koja predstavlja integralni deo njihovih napora da destabilizuju demokratiju u Venecueli i izazovu nasilje sa političkim ciljevima.

3. Produženje važenja dekreta izvršnih vlasti SAD-a u kojem se Venecuela vidi kao neuobičajena i vanredna pretnja nacionalnoj bezbednosti SAD-a i njihovoj spoljnoj politici.

4. Uvođenje prinudnih unilateralnih i bespravnih mera protiv visokih funkcionera vlade Bolivarske Republike Venecuele, uključujući i potpredsednika, ministre i sudije Vrhovnog suda pravde, sa ciljem da se Venecuela podvrgne imperijalističkim interesima SAD-a.

5. Nova administracija SAD-a je od početka svog delovanja sprovela više od 105 intervencionističkih i neprijateljskih akcija, uključujući i intervencionističke napore Organizacije američkih država (OAD), koji predstavljaju jasno kršenje međunarodnog prava, i pretnje uvođenjem “oštrih i brzih ekonomskih sankcija” stanovništvu Venecuele. Ove kolektivne sankcije su proizvod imperijalističkog suda i predstavljaju teško kršenje međunarodnog prava.

Bolivarska Republika Venecuela zahteva hitno i obavezno izvinjenje američke administracije, i upozorava međunarodnu zajednicu na određene pretnje našoj zemlji, podsećajući na groznu istoriju ove obaveštajne službe u ugrožavanju suvereniteta nezavisnih zemalja, nanošenja štete i patnje čitavim nacijama, kao i oduzimanja teritorija zemljama koje se nisu povinovale imperijalističkim interesima.

Bolivarska Republika Venecuela saopštava da će odgovarajućim diplomatskim kanalima tužiti vlade SAD a, Kolumbije i Meksika pred Zajednicom latinoameričkih i karipskih država (CELAC), Unijom južnoameričkih nacija (UNASUR), Asocijacijom karipskih država (AEC) i pred Pokretom nesvrstanih zemalja, kao što to i dolikuje jednoj slobodnoj i nezavisnoj državi. Ove nedelje, 30.jula, narod Venecuele izaći će na izbore da mirnim putem izrazi svoju suverenu volju, putem univerzalnog, direktnog i tajnog glasa, na demokratskoj proslavi, i u ostvarivanju svog direktnog suvereniteta, na izborima za članove Ustavotvorne skupštine.

 

Injaki Hil de San Visente
Karakas, 25. jul 2017

 

Liked it? Take a second to support Nikola Marković on Patreon!

Become a patron at Patreon!

Ostavite komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.