Srbija za Palestinu, Bosna i Hrvatska NE! Glasanje u Generalnoj skupštini UN završeno.

UN Photo/Kim Haughton

 

Glasanje u Generalnoj skupštinu UN-a, povodom priznanja Jerusalima kao glavnog grada Izraela od strane SAD, završeno je.1 Donald Tramp je zapretio da će ukinuti finansijsku pomoć svakoj državi koja bude glasala protiv SAD i Izraela. Takođe, američka ambasadorka u UN-u, tokom svog govora pre glasanja, podsetila je prisutne da su SAD najveći finansijer ove organizacije i da će upamtiti odluku koju će UN doneti po ovom pitanju. U skladu sa tim, očekivali smo veći broj uzdržanih glasova.

Glasanje je završeno rezultatom 128 ZA – 9 Protiv – 35 Uzdržano. Time je Rezolucija kojom se odbacuje američka odluka kao nelegitimna prihvaćena.

Protiv su Glasale: Izrael, SAD, Gvatemala, Honduras, Maršalska ostrva, Mikronezija, Nauru, Palau i Togo.

Uzdržane su bile: Antigva, Argentina, Australija, Benin, Butan, Bosna i Hercegovina, Kamerun, Kanada, Kolumbija, Hrvatska, Češka, Dominikana, Ekvatorijalna Gvineja, Fidži, Haiti, Mađarska, Jamajka, Kiribati, Latvija, Lesoto, Malavi, Meksiko, Panama, Paragvaj, Filipini, Poljska, Rumunija, Ruanda, Solomonska ostrva, Južni Sudan, Trinidad, Tuvalu, Uganda i Vanuatu.

Najoštriji u osudi SAD bio je sirijski ambasador u UN-u, koji je američku odluku da prizna Jerusalim kao glavni grad Izraela okvalifikovao kao otvorenu podršku rasističkoj i kolonijalnoj vladi Izraela. Venecuela je odbacila američku odluku o Jerusalimu u ime celokupnog Pokreta nesvrstanih. Kubanska ambasadorska je pohvalila izjave Turske, Jemena i Venecuele, rekavši da je kubanska pozicija po pitanju Jerusalima jasna, osuđujući “kolonijalnu praksu” izraelske vlade.

Kineski ambasador je rekao da se Kina zalaže za rešenje o dve države i mir na Bliskom istoku po principu 4 tačke koje je predstavio predsednik Si Đinping. Ambasador Severne Koreje rekao je da SAD i Izrael snose sav teret za nasilje na Bliskom Istoku i odbacio američku odluku kao nelegitimnu.

 

Liked it? Take a second to support Ivo Kovačević on Patreon!

Become a patron at Patreon!


  1. https://www.clickondetroit.com/live/live-stream-un-general-assembly-votes-on-jerusalem-resolution  

Ostavite komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.