Dok veze Havane i Vašingtona stagniraju, ruske firme preplavile Kubu!

Foto: Via RT

Trgovina između Moskve i Havane se povećava u periodu kada trgovinske i diplomatske veze između Kube i SAD slabe. Ruske firme se vraćaju na karipsko ostrvo sa projektima od milijardi dolara, a njihov izvoz na Kubu skočio je 81 odsto u donosu na prethodnu godinu, pokazuju zvanični ruski podaci.1

Ruske firme, uključujući Rosneft, AvtoVaz i Ruske železnice (RZD), podstiču investicije na Kubu, sa povećanom isporukom goriva, automobila i lokomotivai.

Uloga naftnog giganta Rosneft sada je od ključne važnosti po kubansku ekonomiju nakon smanjenja isporuke nafte iz susedne Venecuele. Rosneft je takođe najavio planove modernizacije kubanske rafinerije nafte Cienfuegos.

Ruske železnice (RZD) su u pregovorima sa kubanskim vlastima u vezi izgradnje preko hiljadu kilometara pruga. Kompanija planira i izgradnju brze pruge koja će povezivati Havanu i letovalište Varadero.

Pokušaji obnove političkih i ekonomskih veza između SAD-a i Kube suspendovani su u junu, kada je američki predsednik Donald Tramp naredio oštrije putne i komercijalne restrikcije uprkos interesima američkih kompanija u regionu. U septembru, Vašington je smanjio broj osoblje američke ambasade u Havani.

“Rusija to vidi kao trenutak da poboljša svoje odnose sa Kubom. Što se više povećava ruski otisak na Kubi, to će više uticati na očvršćenje anti-američkih stavova i sprečiti američka preduzeća od eventualnog poslovanja na Kubi”, rekao je analitičar Jason Marczak, direktor Adrienne Arsht centra Latinske Amerike.2

Liked it? Take a second to support Petar Končar on Patreon!

Become a patron at Patreon!


  1.  https://ca.reuters.com/article/businessNews/idCAKBN1ED0FI-OCABS  

  2.  https://www.rt.com/business/413652-russia-cuba-trade-us-out/?utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=RSS  

Ostavite komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.